avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la somaj

buna ziua!
In iunie 2008 am fost disponibilizat si am luat salarii compensatorii.Daca ma angajez cu perioada determinata pot beneficia de somaj?
puteti sa-mi spuneti care este termenul minim de angajare pe perioada determinata pentru a beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 22:05, 14 Noiembrie 2008
Pentru a beneficia de somaj, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, iar incetarea c.i.m. sa fie facuta in baza art.56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare
1. Indiferent de perioada cat ati avut CIM pe perioada determinata, beneficiati de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti lucrate 12 luni (nu neaparat consecutive).
2. Dar, daca ati fost disponibilizat, de ce nu v-ati inscris la somaj? Cu ce articol din Codul muncii v-a incetat CIM?
CIM a fost incheiat cu art 55.litera b.
Puteti beneficia de somaj doar daca cim a fost incetat din motive neimputabile dvs, v-a fost desfiintat postul.
Daca cim a incetat cu 55 b (cu acordul partilor la o data stabilita de comun acord) nu veti putea beneficia de somaj.
Incetarea CIM cu art.55b din Codul muncii nu este o disponibilizare reala. Angajatorul recurge la asa ceva pentru ca in cazul unei disponibiizari colective i se "blocheza" posturile respective pentru 9 luni de zile. Si atunci ii amageste si pacaleste pe salariati cu "plati compensatorii".
Astfel de situatii au fost si vor mai fi. Cunosc cazuri din banci, unde se voia sa se scape de unele persoane mai in varsta si nu numai.

Alte discuții în legătură

Somaj vasilicaburnaz vasilicaburnaz va rog cu respect sa ma lamuriti in urmatoarea problema: eram in somaj in momentul in care am gasit de lucru la o societate cu contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj Ianuaria Ianuaria Buna ziua, Am lucrat la o firma din 26.01.2012 pana la 31.07.2014,cand am incetat activitatea conform art. 55 lit. b din CM. Mentionez ca am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Suspendare somaj- angajare pe perioada determinata sdaniel sdaniel Buna ziua, Daca se suspenda ajutorul de somaj si are loc o angajare pe perioada determinata de 12 luni, cu ce art. se poate incheia ( inaintea celor 12 ... (vezi toată discuția)