avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Dubla cetatenie - carte de identitate
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Dubla cetatenie - carte de identitate

Buna ziua!
Am dubla cetatenie, romana si britanica, si doresc sa obtin rezidenta in Romania. Am primit legitimatie CRDS, dar imi trebuie carte de identitate. Mi s-a spus ca pentru a obtine cartea de identitate, trebuie sa renunt la cetatenia britanica. Este adevarat? Nu cred ca romanii din strainatate sint invitati astfel in Romania. Cred ca nu am fost bine informat. Ce este de facut, deoarece nu vreau sa renunt la cetatenia britanica si nici la cea romana? Ce acte sint necesare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tanyusha , utilizator 22:33, 30 Iunie 2010
Ar fi indicat sa va adresati Institutului National de Evidenta Populatiei.date preluate de pe site-ul acestei institutii:[ link extern ]

III. ELIBERAREA UNEI CARTI DE IDENTITATE PROVIZORII CETATEANULUI ROMAN CU DOMICILIUL IN STRAINATATE SI RESEDINTA IN ROMANIA

Cetatenii romani domiciliati in strainatate, care doresc sa intre in posesia unei carti de identitate provizorii, in care sa fie inscrisa resedinta din Romania, unde locuiesc temporar, depun Cererea pentru eliberarea actului de identitate cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate si resedinta in Romania, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia au resedinta, la care anexeaza urmatoarele documente:

a) pasaportul, aflat in termen de valabilitate, care atesta statutul de cetatean roman domiciliat in strainatate, original si copie;
b) certificatul de nastere si/sau de casatorie, eliberate de oficiile de stare civila romane;
c) hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz;
d) dovada adresei de resedinta din Romania;
e) doua fotografii marimea 3/4 cm, avand la baza o banda alba de 7 mm;
f) chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii;
g) documentul cu care se face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru.

IV. Cuantumul taxelor si modul de achitare
Contravaloarea cartii de identitate este de 7 lei (RON), iar a cartii de identitate provizorii este de 1leu, aceste sume fiind actualizate in functie de rata inflatiei, cu avizul Consiliului Concurentei.
Contravaloarea taxei pentru restabilirea domiciliului în Romania este de 41 lei (RON) si se achita la unitatile C.E.C..
Contravaloarea documentelor de identitate (cartea de identitate si cartea de identitate provizorie) se achita la sediul Serviciilor Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor pe raza carora solicitantul are domiciliul sau resedinta, ori la structura de taxe si impozite din cadrul Consiliului Local in subordinea caruia functioneaza Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor.
In cazul cererilor pentru eliberarea actelor de identitate depuse la I.N.E.P., in conformitate cu prevederile art. 13 alin. (8) din O.U.G. nr. 97/2005, contravaloarea se achita la I.N.E.P.
Cu aceasta legitimatie CRDS, am voie sa ma angajez la o firma in Romania? Am voie sa dau examen pentru un permis de conducere? Pot sa imi deschid un cont bancar?
Puteti sa va angajati , sa dati examen pentru permis si chiar sa va deschideti cont bancar.
Si eu sunt de aceeasi parere cu Elis.
Aveti drepturi pe care le puteti exerciata in mod legal

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara,
Am o prietena cu cetetenie canadiana care s-a intors in Romania pentru a-si ingriji mama bolnava. Intrebarea pe care o pune este daca CI romaneasca este valabila pentru perioada cat va sta in tara. Subliniez ca are apartament proprietate personala si CI este eliberata pe aceasta adresa.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Act de identitate Dumies Dumies Un cetatean roman cu domiciliul in strainatate atestat de pasaport CRDS ,poate sa solicite carte de identitate sau doar carte de identitate provizorie ? (vezi toată discuția)
Schimbare pasaport crds in pasaport simplu adela20 adela20 Buna ziua, Sunt posesoarea unui pasaport \\"Cetatean Roman cu domiciliul in strainatate\\". Am obtinut acest pasaport de la ambasada din Grecia, nestiind ca ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie si actul de identitate al cetateanului roman ContSters185701 ContSters185701 O persoana cu dubla cetatenie poate detine carte de identitate pentru fiecare tara a carei cetatean este? (vezi toată discuția)