avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cat e pana la urma salariul minim GARANTAT IN PLATA?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cat e pana la urma salariul minim GARANTAT IN PLATA?

Intrebarea e ridicata si sugerata de persoanele angajate de primarii ca asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav. Potrivit CM, acestia au dreptul la sal minim si toate sporurile legale. Pana acum 2-3 ani, acesta se evidentia separat si se adauga la salariu. Acum sunt informati ca sporul de vechime este inclus in acest salariu de 700 lei. Cum acest spor difera functie de vechimea in munca, rezulta deci ca avem mai multe salarii minime?
Mentiunea mea: eu stiam ca nu e vb de sal minim ci de salariul asistentului social profesionist cu studii liceale, dar, ma rog...
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
emil6702, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:20, 29 Februarie 2012
Art. 1 din HG nr.1225/2011:
Incepand cu data de 1 ianuarie 2012 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora.

Asadar, acest salariu nu are inclus in el niciun spor ....
Multumesc pt raspuns. Daca mai aveti amabilitatea sa completati: atunci cum pot acesti oameni sa isi recupereze sporurile si pana la urma la ce salariu au dreptul, sal minim sau cum am zis eu, la nivelul asistentului social profesionist cu studii medii?
Printr-o actiune in instanta ... salariul minim de incadrare este de 700 lei si nu contine niciun spor .. actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia are domiciliul salariatul in termen de 3 ani de zile de la data nasterii dreptului la actiune si este scutita de plata taxelor judiciare.
pentru personalul angajat in institutiile publice se aplica alta legislatie cu privire la salarizare..legea lor prevede ca salarul de baza este format din salarul prevazut in grila si sporul de vechime.. intr-adevar .Art. 1 din HG nr.1225/2011 prevede ca
Incepand cu data de 1 ianuarie 2012 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, insa la bugetari salarul de baza este format cum am mentionat mai sus...

Si institutile publice sunt obligate sa respecte aceasta HG ... acesta este salariul minim brut care nu are inclus sporuri ... toto angajatorii sunt obligati să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minim vanzator,incepand 2012 ama77 ama77 Ce salariu minim trebuie sa aiba un vanzator,incepand cu luna ianuarie 2012? (vezi toată discuția)
Salariu minim brut ilinca13 ilinca13 Buna ziua. Am si eu o intrebare ,salariul minim brut tot 700 lei este? multumesc (vezi toată discuția)
Salariu lauratunaru lauratunaru venitul minim brut pe tara garantat in plata (vezi toată discuția)