avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestatie concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestatie concediere

Problema s-ar rezuma in felul urmator:
Departamentul unde am lucrat s-a desfintat deoarece firma la care lucrez a hotarat sa transforme acest department intr-o firma subsidiara. Ni s-a facut o oferta si eu am refuzat-o. desfiintandu-se acest departament, s-au desfiintat si posturile si deci a urmat concedierea celor care au refuzat oferta de glisare la firma subsidiara. Ni s-au oferit decizia de concediere (eram 7 angajati care urmau sa fie concediati), aceasta decizie fiind sub titulatura de concediere colectiva. Data la care a fost emisa decizia este de 6 februarie – aceasta decizie am semnat-o. Am insistat la cei de la HR si pana la urma mi s-a spus ca este vorba de o greseala si ca nu este vorba de o decizie de concediere colectiva (dupa ce insistasem sa mi se comunice numarul sub care a fost inregistrata aceasta concediere colectiva si amenintasem ca ii voi actiona in instanta ). Cum au auzit aceasta (era deja in data de 14 februarie) cei de la hr s-au mobilizat si au emis o a doua decizie de concediere (emisa in data de 13 februarie) cu un appendix care stipula ca prima decizie devine nula si ca este vorba de o concediere individuala. Eu am refuzat s-o semnez si am sustinut ca ii voi actiona in instanta pentru acea greseala si ca nu au niciun drept sa ma oblige sa semnez o a doua decizie si anularea primei. Deci nu am semnat. Cel care era directorul firmei subsidiare mi-a comunicat ca va semna el in locul meu ca am refuzat sa primesc si sa iau la cunostinta de a doua decizie. Eu i-am actionat in judecata in data de 16 februarie.

Am prezentat contestatia depusa in fapt dupa cum urmeaza:
La data de 06.02.2012 parata a emis decizia de concediere colectiva nr.228/06.02.2012, fara a indica durata efectiva preavizului si nici criteriile de stabilire a ordinii de prioritati,asa cum prevede art. 69 alin. (2) lit. d), cat si art. 76 din Legea nr 53/2003, republicata. Totodata se poate observa ca in cuprinsul decizie nu este precizata expres data de la care incepe sa curga termenul de preaviz, data la care inceteaza preavizul, si data efectiva de incetare a raporturilor de munca, decizia fiind formulata tendentios de catre angajator. Mai mult solicit instantei anularea deciziei si totodata sa ia act de faptul ca este vorba de o concediere colectiva asa cum rezulta din cuprinsul deciziei, iar angajatorul nu a respectat procedura prevazuta de art. 68-74 din Legea nr 53/2003, republicata iar potrivit art. 78 concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
Solicit anularea deciziei si pentru motivul ca desi in cuprinsul deciziei este precizat termenul in care poate fi contestata decizia cat si instanta la care se poate depune contestatia , (art. 6 din Decizia nr. 228/06.02.2012 prevede ca “prezenta decizie se poate contesta in termen de 45 de zile calendaristice, la ..... nu este prevazuta data de la care curge acest termen, iar potrivit art. 268 alin.1 lit.a din Legea
nr.53/2003, republicata(Codul Muncii), termenul de contestare a deciziei este de 30 de zile calendaristice de la data la care a fost comunicata decizia de concediere, fiind in eroare in aceasta situatie.

Intrebarile mele sunt:

- in aceasta situatie se poate ca firma sa imi aduca la cunostinta la domiciliu cea de-a doua decizie si sa o declare nula pe prima (cea contestata mai sus) - tinanad cont de faptul ca ei au emis ce-a de-a doua decizie cu data de 13 februarie si eu am refuzat sa o semnez in 14 februarie - actionandu-i in instanta doar in data de 16 februarie?
- daca se poate declara valida cea de-a doua decizie de concediere (in cazul in care mi-o comunica la domiciliu si au si martor - dupa cum prevede legea in cazul refuzului de a semna) cand imi va reincepe perioada de preaviz si cine trebuie sa imi comunice acest lucru? (intreb deoarece nu vreau sa fiu pus in situatia in care sa nu ma prezint la servicu si sa mi se impute faptul ca nu m-am prezentat in perioada de preaviz)
- ce sanse am de a castiga aceasta contestatie? care sunt urmarile in cazul daca voi castiga?
- mi se pot cere cheltuieli de judecata in cazul in care voi pierde?

Multumesc
Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 1 Martie 2012
1. Revocarea deciziei poate interveni chiar dupa sesizarea instantei cu solutionarea contestatiei impotriva deciziei de concediere. Dupa ramanerea definitiva a hotararii instantei de mentinere a deciziei de concediere nu se mai poate revoca intrucat s-ar incalca principiul autoritatii de lucru judecat.

2. Termenul de contestare a decizie de concediere este de 45 de zile si ncepe sa curga de la data luarii la cunostinta de decizia respectiva ... nu este obligatoriu ca in cuprinsul deciziei sa se mentioneze si faptul de cand incepe sa curga acest termen.

3. Refuzul dvs de a primi decizia respectiva nu poate influenta sau nu poate constitui motiv de nulitate a deciziei de concediere.

4. În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .
Din cate am inteles de la dumneavoastra nu voi avea castig de cauza.
Vreau sa va mai intreb daca se poate sa fac vreo cerere si sa anulez chemarea in instanta sau cum se va proceda in acest caz pentru a nu da curs.

Pe langa cele ce le-am subliniat mai sus - referitor la a doua decizie de concediere pe care am refuzat s-o semnez, ea intra in vigoare ca legala si prima este declarata nula? intreb pentru ca sunt nelamurit din punctul de vedere al preavizului. nu stiu cat trebuie sa mai merg la munca in preaviz. deci care ar fi data pana cand ar trebui sa ma prezint la serviciu - se ia in calcul prima decizie sau cea de-a doua?

Daca a semnat conducatorul unitatii ca am refuzat sa semnez... mai este necesar sa mi se aduca cea de-a doua decizie acasa?

Multumesc si scuze de deranj.
dar chiar nu stiu incotro s-o apucl
Se poate face cerere de renuntare la judecata, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.

Decizia de concediere se comunica fie personal salariatului , fie prin alte mijloace de comunica (posta etc.)

Daca nu avem texul celor doua decizii nu avem cum sa ne dam seama de situatia respectiva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere in perioada de preaviz menoin menoin au fost concedieri colective in baza art. 65 din codul muncii. cele 20 de zile de preaviz au inceput sa curga de la 1 februarie 2012. decizia de ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere necomunicata angajatului ,cum o contesti atunci? ContSters140202 ContSters140202 Va rog sa-mi spuneti daca o decizie de concediere,nu a fost comunicata angajatului ,nici trimisa prin posta si ulterior cand am primit-o ca anexa la citatie ... (vezi toată discuția)
Notificare? preaviz? decizie? ContSters157367 ContSters157367 Buna ziua, Singurul act care mi-a fost trimis, referitor la concediere este cel care se regaseste in link ul de mai jos. Cum pot interpreta acest act, care ... (vezi toată discuția)