avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Spete refuz probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Spete refuz probe biologice

buna ziua.
stiti cumva spete in care pentru refuz de probe biologige s-a invocat Legea Pacientului,46/2003,unde nu s-au dat condamnari.
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ingerulnegru , utilizator 17:20, 2 Martie 2012
Refuzul de a i se recolta probele biologice , are ca rezultat aplicarea unei pedepse de la 2 ani la 7 ani(al.5 al art.87 din OUG nr.195/2002)

Legea drepturilor pacientului 46/2003 nu a fost abrogata :ea prevede ca o persoana bolnava sau sanatoasa care utilizeaza servicii de sanatate se numeste pacient
Un pacient poate refuza sau ori opri o interventie medicala asupra sa chiar si in cazul recoltarii pastrarii sau folosirii produselor biologige prelevate din corpul sau pacientul este singurul care poate lua o decizie
Probe biologice nu inseamna doar probe de sange ci si sputa ,urina ,deci se poate stabili alcoolemia si fara ele
Exista spete solutionate de instantele nationale defavorabil pentru contravenient care a inteles sa se adreseze instantelor internationale
În hotărârea Niemietz contra Germaniei (16.dec.1992), Curtea Europeană a Drepturilor Omului arată că dreptul la viaţă privată prevăzut şi garantat de art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, hotărâre obligatorie pentru dreptul intern, se prevede respectarea integrităţii psihologice şi fizice a unei persoane, sfera intimă a individului, ceea ce implică faptul că, în măsura în care se face proba existenţei unei atingeri aduse integrităţii fizice prin supunerea inculpatului la recoltarea de probe biologice, acesta ar putea refuza, în mod valabil, îndeplinirea unei astfel de obligaţii.
Pentru ca această hotărâre să-şi găsească aplicabilitatea în cauza de faţă, inculpatul trebuia să facă dovada că suferă de o alegie provocată de simpla înţepătură cu acul, alergie care să fie de natură a-i provoca o lezare a sănătăţii sau a integrităţii corporale.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
ynocentta, utilizator
multumesc frumos de raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz recoltare probe biologice cosmin30 cosmin30 sunt chemat in instanta pentru fond-infractiuni privind circulatia pe drumurile publice(oug nr.195/2002);am fost oprit de un echipaj de politie -am suflat in ... (vezi toată discuția)
Refuz recoltare probe biologice nick31 nick31 buna ziua ma numesc nicu-constantin si va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca refuzul de recoltare probe biologice in vederea stabilirii alcolemiei este ... (vezi toată discuția)
Prezentarea materialului de urmarire Borza Borza Buna, daca imi poate spune cineva in conditiile in care unei persoane i se prezinta materialul de urmarire penala ce cereri se mai pot face, in probatoriu ... (vezi toată discuția)