avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea asistentilor medicali si a medicilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea asistentilor medicali si a medicilor

Avand in vedere ;
- Legea 263/2010
- OUG 144/2008 art.4
- Legea 95/2006 art.385
V-as ruga sa va exprimati o parere: daca in cazul in care medicii si asistentii medicali solicita pensionarea in conformitate cu Legea 263/2010 atunci ei se pensioneaza anticipat sau limita de varsta? Daca solicita pensionarea conf. Legii 263/2010 sunt penalizati? In cererea de pensionare (in cazul pensionarii conf. Legii 263/2010) trebuie solicitata pensie limita de varsta sau anticipata. Multumesc mult pentru orice parere avizata.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:38, 9 Martie 2012
runos a scris:
V-as ruga sa va exprimati o parere: daca in cazul in care medicii si asistentii medicali solicita pensionarea in conformitate cu Legea 263/2010 atunci ei se pensioneaza anticipat sau limita de varsta?

Medicii si asistentii medicali pot beneficia de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala potrivit Legii nr. 263/2010, daca au realizat stagiile prevazute in acest act normativ.

De pensie pentru limita de varsta, care este regula in domeniul asigurarilor sociale, pot beneficia numai la implinirea varstelor stabilite in actele normative pe care le-ati mentionat.


runos a scris:
Daca solicita pensionarea conf. Legii 263/2010 sunt penalizati?

Numai daca solicita pensie anticipata partiala. Pensia anticipata partiala este o categorie distincta de pensia anticipata, iar cuantumul ei este diminuat.


runos a scris:
In cererea de pensionare (in cazul pensionarii conf. Legii 263/2010) trebuie solicitata pensie limita de varsta sau anticipata.

Pensie anticipata sau anticipata partiala, asa cum am scris mai sus. Insa, pentru a solicita o anumita categorie de pensie, trebuie sa indeplineasca si conditiile de varsta si stagiu prevazute in Legea nr. 263/2010.
Adica eu ce sa inteleg?! Doua doamne au aceeasi varsta (59 ani), si acelasi stagiul complet de contributie, realizat. Una poate iesi la pensie la limita de varsta anul acesta, pe cand cealalta, numai pentru ca e medic, nu ? Numai pentru ca e medic va avea pensia diminuata (pensie anticipata in loc de pensie la limita de varsta) ? Va rog d-na Pintea , e cazul cumnatei mele.
@sch

Acum de ce va suparati pe mine? Nu eu am adoptat actele normative. Cumnata dvs. va beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani. Avem prevederi legale cu caracter special in privinta personalului medical si in privinta personalului didactic si de cercetare din invatamantul superior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare mircea2020 mircea2020 O intrebare daca se poate. De ce femeile ies la pensie, limita de varsta, la 62 ani (Legea 19/2000) iar cf. OUG 144/2008 art. 22 alin. 4 la 65 ani. Adica ... (vezi toată discuția)
Cand se poate pensiona un asistent medical care a realizat un stagiu de cotizare de 38 de ani? chilom chilom asistent medical cu varsta de 58,4 si ani de cotizare 37,7 pot depune dosar de pensoinare? (vezi toată discuția)
Asistent medical - cumul venituri din salariu si venituri din pensie elenabulg elenabulg va rog sa-mi spuneti daca pot face cumul de salar cu pensie si care sunt veniturile maxime cand se poate face acest cumul.Sunt asistent medical,am 59 ani, si ... (vezi toată discuția)