avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere conform art.65,alin.1,legea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere conform art.65,alin.1,legea nr.53/2003(2011).

Conform acestei legi;ce drepturi am?
In decursul activitati la societatea care m-a concediat,mi-au fost retinuti din salariu niste bani care constituiau garantie de gastiune.La concediere nu au fost probleme de inventar,as dori sa stiu daca imi pot recupera acei bani si ce drepturi am (salarii compensatorii,zile de concediu neefectuat trebuie platite,etc)?
Multumesc anticipat.X-(













Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:15, 9 Martie 2012
Prin fisa de lichidare, care este obligatorie la incetarea unui contract individual de munca, veti putea vedea ce drepturi la zi veti primi. Daca nu ati avut probleme la predarea gestiunii, trebuie sa vi se restituie si aceasta garantie plus celelalte drepturi la zi: salariul pentru perioada lucrata, concediul de odihna, proportional cu perioada lucrata, salarii compensatorii, la concediere, daca acestea sunt prevazute in contractul colectiv de munca al societatii, etc.
SimonescuC a scris:

Prin fisa de lichidare, care este obligatorie la incetarea unui contract individual de munca, veti putea vedea ce drepturi la zi veti primi. .....


Ce act normativ prevede asa ceva? ....:-/

@ buiga

1. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor (in speta, art.65 C.mun.) beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

2. Salariile compensatorii sunt acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului, in reg.intern al acestuia sau in c.i.m.

3. La incetarea c.i.m. veti beneficia de compensarea in bani a CO neefectuat (art.146 alin.4 C.mun.).

4. Pentru recuperarea banilor opriti va puteti adresa ITM-ului si/sau sa promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului.
In practica, unii angajatori, folosesc acest document "nota de lichidare" sau "fisa de lichidare". Pe site-uri ale unor ITM-uri veti gasii aceste documente. In principal ele cuprind elemente privind eventualele debite ale angajatului catre angajator, inca nestinse, venituri pe ultimele 6 luni, pentru calculul indemnizatiei de C.M., etc., cate un exemplar pentru fiecare parte angajat si angajator. De regula la angajare este solicitata aceasta nota de anumiti angajatori.
Eu am intrebat ce act normativ prevede asa ceva si nu ce exista in practica .. intrucat ati facut referire la obligativitatea acestuia ...
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pt freeslis.
Acest document l-am intalnit in aceasta activitate, chiar inainte de 1997. Cu siguranta el a fost instituit prin vreun act normativ, sau printr-un nomenclator al documentelor tipizate, inainte de 1990, dar nu pot sa-l identific exact.
Referitor la "obligativitate" aceasta poate este o formulare fortata, insa este foarte uzitat in practica din domeniu, iar utilitatea lui nu cred trebuie pusa la indoiala.

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare este necesara? ancaoroian ancaoroian Buna seara, va rog frumos sa-mi spuneti daca e necesar sau obligatoriu sa solicit angajatorului sa-mi dea nota de lichidare semnata, in situatia in care nu ... (vezi toată discuția)
Termen primire decizie concediere Lary_13 Lary_13 Buna ziua! Care este termenul in care ar trebui sa primesc decizia de concediere, avand in vedere ca preavizul s-a incheiat in data de 1.06.09? (vezi toată discuția)
Foaia de lichidare Bogdan Ionita Bogdan Ionita Buna ziua, Este prevazuta expres intr-un act normativ obligatia angajatorului de a intocmi si a da angajatului foaia de lichidare la incetarea raporturilor ... (vezi toată discuția)