avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Pot sa recuperez contributiile platite in strainatate?
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Pot sa recuperez contributiile platite in strainatate?

Buna ziua,
Pe scurt: am lucrat in strainatate si angajatorul a platit statului italian diferite taxe, gen asigurare medicala si pensie. Nu prea mi s-a explicat mare lucru, am primit doar niste foi. Un coleg mi-a spus ca ar fi variante sa recuperez acei bani ?!? Sau cum as putea beneficia de acei bani, in viitor daca ma voi pensiona. Multumesc
Perioada cat ati lucrat in Italia este luata in calcul ca stagiu de cotizare in momentul in care veti solicita pensie in Romania.
Da, asa este ... se pot recuera taxele platite in plus statului italian ...avand in vedere problema expusa , va pot spune ca orice român care a muncit legal în stlema răinătate şi care a realizat venituri din salarii în străinătate poate beneficia de rambursarea taxelor plătite în plus statului de rezidenţă.

Pentru pensie:
Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns. Pana la urma, am posibilitatea sa cer undeva returnarea taxelor ? Ca nu stiu ce va fi la "pensie" asa ca mai bine sa am banu` cash acuma si mai bine ii bag intr-o pensie privata sau ceva de genul decat sa astept sa imi dea statul
Conform legislatiei italiene o rambursare sau o reducere a impozitelor este o restituire privind taxele plătite pe câştigurile dvs. aceasta apare de obicei atunci când impozitul pe venit plătit guvernului depăşeşte rata de impozitare.

Persoanele care vor sa beneficieze de acest drept trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba un contract legal de munca;
- numarul de ani pentru care excesul de impozit poate fi solicitat nu trebuie sa depaseasca un anumit prag: 2 ani pentru Italia,
- cererea trebuie depusa pana la o data-limita in cursul unui an, altfel se pot aplica penalitati care se scad din suma restituita;
- cererea de restituire a impozitului se face prin pregatirea unui dosar ce contine documente originale care atesta munca depusa si salariile primite, precum si formulare-tip emise de autoritatea fiscala a statului respectiv, completate si semnate;
- solicitantul trebuie sa ramana disponibil pe parcursul analizei dosarului sau fiscal si sa furnizeze, daca i se cere, documente si informatii suplimentare.

Dosarul se va depune la biroul fiscal în ţara în care au lucrat.
Am muncitin italia 7 ani sezoniera pot primi pensie din italia si ce trebuie sa fac

Alte discuții în legătură

Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)
Munca in italia popem popem Buna dimineata Am lucrat in Italia la un camin de batrani timp de cinci ani, pontata patru ore /zi pot ... (vezi toată discuția)
Dupa cati ani de munca ai drept la pensie in italia, lucrand sub contract italian chiru_sorin chiru_sorin Buna ziua, Sunt marinar si din 2006 lucrez cu companii italiene de navigatie. Imi sunt platite toate darile la statul italian, inclusiv asigurarile sociale. ... (vezi toată discuția)