avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de incadrare - somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de incadrare - somaj

M-ar interesa care sunt etapele pe care trebuie sa le faca angajatorul si/sau viitorul angajat pentru a beneficia de prima de incadrare in cazul in care persoana se afla in somaj si urmeaza sa se angajeze la o firma. Incepe totul cu situatia privind locurile vacante..... Ce alte acte mai trebuie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:18, 12 Martie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
...
Art. 74.
Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. - Angajatorul transmite la Agentia de Somaj lista cu locurile de munca vacante.
- Daca angajeaza un somer din evidenta Agentiei de Somaj acesta se prezinta la angajator cu dispozitia de repartizare emisa de Agentia de Somaj si se incheie CIM.

4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.43.1
...
(2) Pentru acordarea primei prevãzute la art. 73.1 alin. (1) din lege, persoanele îndreptãţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, în termen de maximum 60 de zile de la data angajãrii dupã absolvirea studiilor, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 23;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) actul de absolvire a instituţiei de învãţãmânt, în copie;
d) înştiinţare emisã de angajator privind încadrarea în muncã;
e) actul în baza cãruia absolventul a fost încadrat în muncã, în copie;
f) declaraţie pe propria rãspundere a absolventului cã la data absolvirii studiilor şi în perioada cuprinsã între aceastã datã şi încadrarea în muncã nu a avut raporturi de muncã sau de serviciu, precum şi cã la data solicitãrii dreptului nu urmeazã o formã de învãţãmânt;
g) declaraţie pe propria rãspundere a angajatorului din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoana respectivã şi nu are obligaţia, potrivit legii, de a o angaja;
h) angajamentul absolventului pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.

(3) Termenul prevãzut la alin. (2) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de prima prevãzutã la art. 73.1 alin. (1) din lege.
...
Art. 45.
(1) Pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele îndreptãţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, urmãtoarele documente:
a) o cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 11, respectiv în anexa nr. 12;
b) actul de identitate, în copie, care sã ateste domiciliul stabil;
c) dovada încadrãrii în muncã printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncã unde persoana urmeazã sã îşi desfãşoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, conform modelului prevãzut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii. (literã modificatã prin articol unic pct. 29 din H. G. nr. 934/2004, în vigoare de la 23 iunie 2004)

(2) Beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele care se încadreazã în muncã pe o perioadã de cel puţin 12 luni.
...

5. Pentru amanunte trebuie sa mergeti la Agentia de Somaj sau sa cititi Legea 76/2002 si Normele de aplicare a ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de munca la mai mult de 50 km de domiciliu lory84 lory84 Buna ziua, am si eu nevoie de cateva clarificari: -am citit prin toate sau aproape toate articolele care au legatura si ma interesau cu privire la articolul ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare mateescurut mateescurut sunt proaspata absolventa a liceului dar mi-am gasit un loc de munca la cateva sute de km de orasul de unde provin. Locul de munca este cu 6 ore iar contractul ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare doctoritza doctoritza Mentionez ca in luna septembrie am sustinut examenul de licenta iar in noiembrie examenul de rezidentiat pe care l-am promovat urmand ca in cursul acestei luni ... (vezi toată discuția)