avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot refuza cursul de formare profesionala de la AJOFM ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot refuza cursul de formare profesionala de la AJOFM ?

Buna ziua,am si eu o rugaminte la dvs. daca ma puteti ajuta.Cand am fost la ajofm pentru a-mi depune dosarul pentru indemnizatia de somaj,o doamna de acolo m-a luat in alt birou pentru a-mi completa un nou dosar,bineinteles ca pe moment nu am inteles despre ce era vorba.De curand am fost sunat de cei de la ajofm si mi-au spus ca sa ma prezint peste doua zile pentru ca incep cursurile si sa imi aleg cursul care m-ar interesa.Nu m-ar interesa nici un curs de la ei dar nici nu as vrea sa aiba vreo influienta asupra somajului.Eu momentan urmez cursurile la seral(clasa 13 seral).Cum as putea sa refuz cursurile fara a pierde somajul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:52, 12 Martie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
...
c) sã participe la serviciile pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate;
..

Art. 42.
(1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca .
...
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii...

3. - Parerea mea este ca dvs. aveti un motiv sa refuzati participarea la cursuri deoarece sunteti elev la seral.
- Faceti o cerere catre seful Agentiei de Somaj (anexati si o adeverinta de la scoala) si solicitati sa nu fiti inscris la cursuri pe motivul ca sunteti elev la seral.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate curs de la somaj flore_inger flore_inger Buna spuneti-mi va rog daca cei de la somaj ma poate obliga sa fac un curs de la ei.astept raspuns..multumesc (vezi toată discuția)
Mai primesc indemnizatia de somaj daca nu particip la cursuri de recalificare? GotcuIoan GotcuIoan Daca cineva se afla in somaj,este obligat sa faca cursuri oferite de Biroul de Somaj Local,deoarece persoana care se afla in somaj,in plata este in ... (vezi toată discuția)
Nu mi se accepta dosarul pentru somaj ioanaiux ioanaiux Buna ziua, Este legal ca sa nu se accepte inaintarea dosarului de somaj, deoarece cei de la AJOFM vor sa ma oblige sa accept orice post disponibil netinand ... (vezi toată discuția)