avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere succesiune

Buna ziua,
In data de 22.09.2011 a decedat unul dintre parinti.Tatal vrea sa deschida succesiunea (apart a fost pe numele celor 2). Speta este urmatoarea:
Sunt 3 frati. Unul dintre ei este in penitenciar si este departe de aici.
1. care este procedura pentru a putea sa participe la succesiune sau cine trebuie sa-l reprezinte;
2. care este termenul de deschidere al succesiunii fara a achita taxa de timbru catre stat;
3. daca tatal deschide succesiunea saptamana aceasta si cei 3 frati vor sa renunte definitiv la mostenirea mamei ei mai trebuie sa declare acest lucru sau cum se procedeaza in acet caz (problema era cu fiul inchis);
4. este obligatoriu ca succesiunea sa fie facuta in sectorul in care a decedat persoana sau poate fi si in alt sector;
5. ce costuri implica deschiderea succesiunii, taxe, etc...
6. contravaloarea masei succesorale nu depaseste 185 mii lei; se poate sa ne spuneti un exemplu de calcul la aceasta suma in care sa includa onorariu notar, TVA, taxe, etc...sa vedem aprox. care sunt costurile:stunned:
Va multumim anticipat.
-in primul rand termenul de deschidere a succesiunii este de 6 luni.
-fratele aflat in penitenciar, poate da o procura unuia dintre frati sau tatalui pentru a-l reprezenta la deschiderea succesiunii sau poate da o declaratie de renuntare la succesiune.
-cei care vor sa renunte la succesiune, trebuie doar sa dea o declaratie de renuntare, autentica.
-de regula, daca se dezbate postenirea intr-un an de la deces, nu se achita impozit pe transferul de proprietate,
- costurile vi le spune orice notar, caruia ii prezentati bunurile din masa succesorala.
-trebuie sa aveti in vedere, ca daca apartamentul era bun comun, se va dezbate succesiunea, doar pentru o jumatate din el, da?
Codul Fiscal prevede scutiri pentru taxa asupra succesiunii. Aceasta nu va mai fi platita daca procedura succesorala se dezbate in termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor.

Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
Certificatul de Deces
Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

Potrivit art. 13 din Decretul 31 / 1954 “ domicilul unei persoane fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica sau principala ”. Nu are prin urmare relevanta locul mortii defunctului sau unde a locuit acesta in fapt . Succesiune se deschide la ultimul domiciliu al celui care a incetat din viata, adica acolo unde acesta a avut locuinta statornica, astfel cum rezulta din mentiunile inscrise in actul sau de identitate.

Pentru deţinuţi, înmânarea se face la administraţia închisorii. Pentru bolnavii aflaţi în spitale, ospicii ori sanatorii, la direcţia aşezământului. Înmânarea citaţiilor şi a tuturor actelor de procedură se poate face funcţionarului sau persoanei însărcinate cu primirea corespondenţei, care îşi va arăta în clar numele şi prenumele, precum şi calitatea, iar apoi va semna dovada.
Stimata doamna,
- cel mai ingrijorator este faptul ca si persoana in viata este bolnava, are probleme financiare si de aceea va mai cer un sfat in aceasta problema referitor la succesiune: trebuie sa-l reprezinte totusi cineva sa nu aiba probleme pe viitor, sa fie trecut nepotul persoanei daca copiii renunta la mostenire?
va multumesc pentru raspunsuri dar as dori sa va intreb referitor la urmatoarele doua paragrafe:
1. "-fratele aflat in penitenciar, poate da o procura unuia dintre frati sau tatalui pentru a-l reprezenta la deschiderea succesiunii sau poate da o declaratie de renuntare la succesiune."; pur si simplu sa scrie singur acea declaratie si sa o trimita din penitenciar la domiciliul lui fara sa fie legalizata de un notar; asta nu am inteles cum poate el sa declare de acolo ca sa fie autentica declaratia sau procura;
2. "-trebuie sa aveti in vedere, ca daca apartamentul era bun comun, se va dezbate succesiunea, doar pentru o jumatate din el, da?" ; nu am inteles cum se va dezbate doar pentru 1/2 si cum poate ramane mostenitor tatal pe toate bunurile adica unic proprietar.

LALYM a scris:


1. "-fratele aflat in penitenciar, poate da o procura unuia dintre frati sau tatalui pentru a-l reprezenta la deschiderea succesiunii sau poate da o declaratie de renuntare la succesiune.";
- pur si simplu sa scrie singur acea declaratie si sa o trimita din penitenciar la domiciliul lui fara sa fie legalizata de un notar? asta nu am inteles cum poate el sa declare de acolo ca sa fie autentica declaratia sau procura;

2. "-trebuie sa aveti in vedere, ca daca apartamentul era bun comun, se va dezbate succesiunea, doar pentru o jumatate din el, da?" ;
- nu am inteles cum se va dezbate doar pentru 1/2 si cum poate ramane mostenitor tatal pe toate bunurile adica unic proprietar.

va multumesc mult pentru raspunsurile anterioare

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune dupa ambii parinti michelle2011 michelle2011 Buna ziua! Parintii mei au decedat, lasand in urma un apartament in care locuiesc eu acum. Fiecare a avut cate o casatorie anterioara, cu cate 2 copii din ... (vezi toată discuția)
Succesiune Ioanamariae74 Ioanamariae74 Buna ziua! Speta: Suntem 3 frati. In urma cu 6 luni mama a decedatFratele cel mare vrea sa renunte la dreptul lui de mostenitor(nu are nici o pretentie la ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 stare civila / succesiune sch sch 1.Va rog sa imi spuneti ce acte trebuiesc pt. a obtine Anexa 24 Stare Civila in vederea dezbaterii ulterioare a succesiunii, si daca aceasta solicitare, in ... (vezi toată discuția)