avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CLAUZE CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CLAUZE CIM

Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim?
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
ery, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 13 Martie 2012
Nu aveti cum sa impiedicati demisia. Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului. Ceea ce puteti face este sa ii achitati cursuri de formare profesionala si sa incheiati cu el acte aditionale in care sa prevedeti ca, la demisia survenita inainte de trecerea unei perioade de timp (apreciata in conformitate cu suma cheltuita) este obligat sa ramburseze firmei sumele cheltuite. Dar., daca pleaca, in mod sigur pleaca pe un salariu mai bun sau datorita faptului ca este tratat necorespunzator. Nu ar fi mai uman si mai corect sa oferiti o crestere salariala? Sau, poate, niste multumiri pentru activitatea prestata? Asa, un tratament...sa il numim corect
O astfel de clauza nu produce efecte, chiar daca este stipulata in contract. Clauza care prevede renuntarea la un drept recunoscut de lege este lovit de nulitate absoluta.
Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator.

Putei insera in c.i.m. o clauza de formare profesionala ... Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

Art. 197.C.mun.
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.


Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)