avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati prevazute de lege
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati prevazute de lege

Buna ziua,
as dori sa intreb in cazul intarzierii executiei sau neonorarii unei comenzi lansate de catre un beneficiar catre un prestator, de asemenea, in cazul de neplata a unei facturi, ce fel de penalitati se pot aplica conform legii (comerciale/fiscale etc.). Mentionam ca nu s-a incheiat un contract in care sa se stipuleze clauze cu privire la intarzieri de livrare/nelivrare sau intarzieri la plata si nici in comanda lansata. Ce solutii au in aceste cazuri atat furnizorul cat si beneficiarul?

multumesc anticipat,
cu stima,
A. Stancioi
Cel mai recent răspuns: Alexandru Bogdan , Avocat 18:50, 14 Martie 2012
puteti obtine dobinda legala prevazuta cf art 1535 NCC coroborat cu OG 13/2011
Buna ziua,
va multumesc pentru raspuns.
Dar, in cazul neonorarii unei comenzi lansate de un beneficiar catre un prestator,ce fel de penalitati se pot aplica conform legii (comerciale/civile etc.) si care este textul de lege la care se poate face referinta?Mentionam ca in comanda transmisa nu s-au stipulat nici un fel de clauze.

cu stima,
A. Stancioi
~ Conținut șters la cerere ~
Daca ati prestat serviciul si nu v-a platit il chemati in judecata si veti obtine o hotarare judecatoreasca prin care va fi obligat sa va plateasca contravaloarea serviciilor prestate. Veti putea cere dobanda legala de la momentul cand trebuia sa va faca plata si pana cand va plati efectiv in baza hotararii judecatoresti.
In ce priveste penalitatile, nu le veti putea solicita daca nu au fost prevazute in contract. Daca ar fi fost prevazute le solicitati fara a mai putea fi solicitata si dobanda legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati pentru institutiile publice drnbrc drnbrc Buna ziua, As dori sa stiu, daca se poate, daca o institutie publica poate fi obligata sa plateasca penalitati de intarziere (pentru neplata facturii) in ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neexecutare a comenzii ContSters159316 ContSters159316 am o comanda ferma trimisa la furnizor si acceptata de acesta , in baza comenzii a emis factura INSA nu a livrat marfa comandata . nu reusim sa ne ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta corinamar corinamar buna seara, firma mea produce material de constructii am si un contract insa s-a comandat mai mult decat in contract, pe baza de comanda lucrarea s-a ... (vezi toată discuția)