avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor social in caz de deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor social in caz de deces

Va rog sa mi spuneti daca:
1. In anul 2012 se plateste ajutorul social in caz de deces prevazut de art. 24 al Legii nr. 284/2010 si cel prevazut de art. 37 indice 1 al Legii nr. 360/2002;
2. In cazul in care se acorda aceste ajutoare sociale, cuantumul lor se impoziteaza?

Va rog daca se poate sa mi dati raspunsuri argumentate.
Va multumesc!
Din curiozitate am cautat cele doua articole mentionate de Dvs. in postare. Eu nu am gasit legatura intre art. 24 din Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. :-/
Art. 24. - (1) In cazuri exceptionale, posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice de predare, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiilor de specialitate artistica pot fi ocupate si prin cumul de functii, de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de functii si a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante, in conditiile prevazute la alin. (2).
(2) Posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice de predare, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiilor de specialitate artistica, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul si de catre persoane din aceeasi unitate si numai in conditiile in care programul functiei cumulate nu se suprapune celui corespunzator functiei de baza . In astfel de situatii nu sunt aplicabile prevederile art. 18 alin. (1).

si art 37 iindice 1 din legea 360/2002, privind Statutul politistului .
Art. 371. - La decesul unui politist, Ministerul Administratiei si Internelor acorda familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dupa caz, un ajutor suplimentar de deces egal cu de trei ori salariul de baza avut.


Poate totusi ne ajuta cineva.:)
Art. 24 Cap.II Reglementări specifice personalului din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională , Anexa VII din Legea nr.284/2010 :
În caz de deces al personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, după caz, soţia sau soţul supravieţuitor ori copiii, iar în lipsa acestora, părinţii beneficiază de un ajutor, calculat potrivit art. 20, fără a fi necesară îndeplinirea condiţiilor referitoare la trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, a celor decedaţi.

Ajutoarele de deces nu sunt sume impozabile....
Multumesc mult de tot @freeelis!
:bow: :luck:
domnul @freeelis

Legea nr. 283/2011 are o prevedere la

Art. 9 In anul 2012 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva. ,

care dupa parerea unora ar afecta ajutoarele sociale in caz de deces prevazute la art. 24 al Legii nr. 284/2010 si la art. 37 indice 1 al Legii nr. 360/2002, considerand decesul ca fiind o simpla incetare a a raporturilor de serviciu.

Insa in Anexa nr VII la Legea 284/2010 legiuitorul a reglementat situatia ajutoarelor distinct, astfel ca unele ajutoare, inclusiv cele la incetarea raportului de serviciu se trateaza la

Art. 20. -
(1) La trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, pentru activitatea depusa, in functie de vechimea efectiva ca militar, politist, functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personal civil in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, beneficiaza de un ajutor stabilit in raport cu solda functiei de baza, respectiv salariul functiei de baza avuta/avut in luna schimbarii pozitiei de activitate.....


separat de ajutorul in caz de deces pe care l a reglementat distinct la

Art. 24. - In caz de deces al personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, dupa caz, sotia sau sotul supravietuitor ori copiii, iar in lipsa acestora, parintii beneficiaza de un ajutor, calculat potrivit art. 20, fara a fi necesara indeplinirea conditiilor referitoare la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, a celor decedati.,

asa ca nici art. 9 din Legea 283/2011 nu se refera la ajutorul de deces

Aceasta interpretare nu considerati ca este fortata, netemeinica si abuziva din moment ce se refuza plata ajutoarului prevazut de art 24 si calculat in baza art 20, precum si cel prevazut de art 37 indice 1 al Legii nr. 360/2002?

Va multumesc
Daca se face o analiza corecta a textului de lege , acesta se refera numai la situatiile in care se iese la pensie sau la retragerea, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva si nicidecum in caz de deces al personalului militar ..

Ajutorul se va calcula in baza art 20 ...

Intr-adevar , este o interpretare eronata a art.9 din Legea mentionata de dvs .. este o situatie analogica cu cea efectuata in baza Legii nr.118/2010 referitor la anumite indemnizatii.
Un text de lege confuz creeaza confuzie in aplicarea acestuia ....

Alte discuții în legătură

Ajutoare sau salarii compensatorii la pensionare dnicusor dnicusor Buna ziua As dori sa stiu daca la iesirea la pensie ca militar/politist, mai beneficiez de prevederile art. 20 alin (1) si (2) din Anexa nr. VII la ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in contabilitate a ajutoarelor la trecerea in rezerva yoyosicoty yoyosicoty Potrivit art. 20 alin. 1 din Anexa VII la Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului plătit din fondurile publice, „la trecerea în ... (vezi toată discuția)
Ajutoare sau salarii compensatorii la pensionare neculai29 neculai29 Buna seara As dori sa stiu daca la iesirea la pensie ca militar/politist, mai beneficiez de prevederile art. 20 alin (1) si (2) din Anexa nr. VII la ... (vezi toată discuția)