avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... apatament inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

apatament inainte de casatorie

Sunt casatorita de 5 ani si impreuna cu sotul meu ne-am mutat de o jumatate de an in apartamentul lui primit inainte de casatorie. Pana acum am stat in chirie dar odata cu venirea deliei, fetita noastra, am hotarat sa il amenajam si sa ne mutam acolo. Mobila toata este cumparata de parintii mei, iar banii pentru amenajare i-am pus impreuna (am facut credit la care o sa platim vreo 4 ani). In cazul unui eventual divort apartamentul ramane al lui? Chiar daca, sa zicem ca ma insala, tot eu trebuie sa plec? Cum pot fi si eu proprietara la apartament ca sa se imparta la partaj? Si mobila se imparte (o parte a fost cumparata de tata inainte de casatorie si restul dupa casatorie)?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 23:10, 23 Noiembrie 2008
In cazul unui divort nu veti avea dreptul la apartament, dvs. neavand nici o contributie la dobandirea acestuia.
Ati avea dreptul la mobila, daca aveti cu ce dovedi ca este a dvs.
Dar mai stiti, poate nu divortati.
Cum pot fi si eu proprietara la apartament ca sa se imparta la partaj?

Nu puteti.
Conform Codului familiei:
Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;

Si mobila se imparte (o parte a fost cumparata de tata inainte de casatorie si restul dupa casatorie)?

Bunurile comune vor compune masa partajabila intr-un eventual proces de partaj.
In cazul in care ati contribuit la amenajarea apartamentului veti pastra un drept de creanta.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2008
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Multumesc pentru raspuns, deci cu alte cuvinte daca se intampla ca el sa greseasca si sa divortam eu sunt cea care pierde. In cazul acesta cum pot deveni proprietara si eu la apartament? Ma poate trece (bineinteles daca va vrea) proprietara si pe mine acum, ca sa avem sanse egale sa nu raman pe drumuri peste ani dupa ce am investit toti banii in apartamentul acesta. Sanse reale nu prea sunt sa ne cumparam alt apartament si sa locuim acolo, desi asta as fi vrut de la inceput, dar acum e mult mai greu tinand cont ca a venit si fetita si are nevoie de stabilitate.
tot ce ati dobandit dupa casatorie pe numele oricaruia dintre dvs este bun comun, adica in eventualitatea unui partaj veti avea dreptul la o cota parte din acel bun. tot ce este dobandit inainte de casatorie, sau pe numele altor persoane, este fie bun propriu al sotului dobanditor, fie al persoanei pe care este trecut bunul respectiv.
daca mobila ati cumparat-o impreuna o parte si o parte tatal dvs, ce este a tatalui dvs ramane in continuare a lui, ce este cumparat cu sotul se imparte in eventualitatea unui partaj.
din pacate nu aveti cum sa fiti proprietara la apartament.
in ceea ce priveste amenajarea apartamentului aveti un drept de creanta pentru partea dv de contributie. insa asa cum spunea si colega, poate nu divortati..
in orice caz, divortul este una, partajul e altceva. puteti divorta si fara sa faceti partajul bunurilor comune, desi putini opteaza pentru asa ceva.
sau, de asemenea, daca va intelegeti cu sotul, puteti ajunge la o tranzactie de care judecatorul doar sa ia act. in aceasta tranzactie dvs hotarati cum sa impartiti bunurile comune, fara interventia instantei. intotdeauna este calea cea mai preferabila, daca se ajunge la asa ceva.
Solutia ca sa deveniti coproprietara pe apartamentul care in prezent este al sotului, bunul sau propriu, este ca acesta sa va doneze 1/2 din imobil, prin contract de donatie autentificat la notar.
Atentie insa, donatia intre soti este revocabila.
Referitor la ce ati pierde in eventualitatea unui divort, trebuie sa tineti cont ca totusi nu ati contribuit decat la mobilarea si amenajarea apartamentului, ori echivalentul acestor cheltuieli probabil ca le-ati fi facut si daca ati fi locuit cu chirie de exemplu, pentru achitarea chiriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

partajarea bunurilor-bună ziua. am o întrebare referitoare la partajul bunurilor ... Any El Any El Bună ziua. Am o întrebare referitoare la partajul bunurilor în cazul unui divorț. Și eu și el avem apartamente luat separat fiecare. În cazul unui ... (vezi toată discuția)
Donatie parte imobil, soti in divort clotild clotild In 2012 am cumparat un imobil impreuna cu prietenul meu, in 2013 ne-am casatorit. In luna mai 2014 vom divorta de comun acord.Ne-am impartit bunurile, am ... (vezi toată discuția)