avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Caracterul executoriu al contractului de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Caracterul executoriu al contractului de inchiriere

Buna ziua,

Contractul de inchiriere constituie titlu executoriu?

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: madoiclimber , utilizator 08:12, 29 Mai 2012
Potrivit Noului Cod Civil, sunt titluri executorii contractele de inchiriere incheiate prin inscris sub semnatura privata si care au fost inregistrate la organele fiscale precum si cele incheiate in forma autentica.
Aceste dispozitii se aplica doar contractelor de inchiriere incheiate dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil.
Contractele de inchiriere incheiate dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil sunt titluri executorii doar pentru plata chiriei, sau si pentru evacuare?
~ Conținut șters la cerere ~
Si atunci cum se interpreteaza art. 1809


“Art. 1809
Expirarea termenului
(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.

(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.

(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.”


În ceea ce priveşte dispoziţiile art. 1831 din Noul Cod Civil care stabileşte faptul că, “dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti”,

art. 133 din Legea nr. 71/2011 vine cu urmatoarea precizare , “ chiriaşul şi persoanele care locuiesc împreunã cu acesta nu se pot prevala de dispoziţiile art. 1831 şi 1832 din Codul civil pentru a se opune evacuãrii silite întemeiate pe prevederile art. 1809 alin. (2) sau alin. (3) ori pe cele ale art. 1.816 alin. (3) din Codul civil.”


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituirea apartamentului inchiriat la expirarea contractului madoiclimber madoiclimber Am mai prezentat unele detalii despre cazul cu care ma confrunt... Am inchiriat un apartament, cu contract de inchiriere pe durata determinata, ... (vezi toată discuția)
De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere nerespectat de chirias crriss crriss Cum sa procedez, in cazul in care am avut un chirias (de la o ambasada), contractul de inchiriere a fot facut pana la sfarsitul lunii ianuarie 2014, el a ... (vezi toată discuția)