avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale pt. perioada de formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale pt. perioada de formare profesionala

Un salariat pleaca la un curs de formare profesionala de 8 zile (5 zile lucratoare, 3 nelucratoare) in alta localitate. Ce drepturi salariale i se cuvin pentru aceasta perioada, avand in vedere prevederile art. 194 din Codul muncii (il pot considera scos integral din activitate, cu CIM suspendat ?!) si cele din CCM la niv. national pt. anii 2007-2010. Nu avem CCM la nivel de angajator.
Beneficiaza de indemnizatie de conducere, salariu de merit, spor CFP, spor vechime.
Pentru zilele de repaus saptamanal aferente perioadei de formare profesionala are drept la timp liber in compensare ?
Mentionez ca ma refer la un salariat din sistemul bugetar cu contract individual de munca. CIM nu are nici o mentiune referitoare la situatiile generate de formarea profesionala.

Multumesc pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:17, 19 Noiembrie 2008
Pe periaoa participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala presupune scoaterea partiala din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada ce nu depaseste 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de salariul integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta;
b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.

Daca participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate, contractul individual de munca al salariatului respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Multumesc pentru raspuns, dar nu sunt lamurita, nestiind cum sa coroborez continutul art. 194 din Codul muncii (mentionat si de dumneavoastra) cu art. 83 (9) din CCM 2007 - 2010: "Pe perioada in care participa la programe de formare profesionala finantate de catre angajatori, lucratorii primesc drepturile stabilite prin contractele colective de munca aplicabile, pentru program normal de lucru."
Sa inteleg ca se considera timp efectiv lucrat?! Altfel... nu ar descuraja dorinta salariatilor de a participa la cursuri ?
Ce prevederi aplic pana la urma ?
Sunt aplicabile dispozitiile cele mai favorabile salariatului. In conditiile in care CCM nu stabileste cuantumul drepturilor , atunci sunt aplicabile dispozitiile Codului Muncii redate mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie formare profesionala aijin aijin Buna ziua. Societatea doreste sa angajeze 2 persoane in scopul calificarii. Instruirea teoretica se face la sediul firmei care organizeaza cursul, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii ionela2009 ionela2009 Poate cineva sa ma sfatuiasca ce legislatie se aplica in urmatoarea situatie? Datele problemei: 1. Sunt angajata cu contract pe termen nedeterminat la un ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala in week-end Hellenne Hellenne Pantru cursurile de formare profesionala desfasurate in perioada week-end-ului, salariatii pot beneficia de zile libere ? care este cadrul legal pentru aceatsa ... (vezi toată discuția)