avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Inspectorii vamali au dreptul sa circule cu girofar ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Inspectorii vamali au dreptul sa circule cu girofar albastru?

Titlul:..........drept DE a circula.......(rectific!)


Buna ziua,
Am o nelamurire.....
Cu ceva timp in urma, am avut o discutie cu un inspector vamal, vecin cu mine, discutie prin care acesta incerca sa ma convinga de faptul ca ei, "vamesii", au regim preferential in trafic, ca pot folosi girofar de culoare allbastra oricand vor. Desi mi s-a parut dubios raspunsul, nu am dezvoltat subiectul pentru ca nu m-a interesat problema. Recent, am participat la "un chef" unde erau de fata si procurori, politisti, etc. si discutia a deviat intamplator spre "girofaruri" in momentul cand cineva povestea cum fac abuz de girofar cei din "Politia Locala". Mi-am amintit si eu discutia ce o avusesem cu vamesul respectiv (vames ce locuieste in Drobeta Turnu Severin si lucreaza la Vama Portile de Fier I - cam 15 km distanta - si care obisnuieste in mod repetat sa faca naveta spre locul de munca cu girofarul albastru in functiune).
Lucian Dinita, afirma contrariul! Vamesii nu au drept la girofar albastru!
"ARR are drept sa opreasca acum, dar rovinieta, daca stam bine sa ne gandim, este a CNADNR... Si CNADNR o sa vrea sa opreasca in trafic. Pe de alta parte, ca sa opresti, iti trebuie si girofar. O sa fim o tara de girofaruri... ARR, RAR, CNADNR... si ANAF, si cei de la Administratia Vamilor vor girofar si sirena. Oricum, au voie sa opreasca, dar nu au drept de girofar de culoare albastra sau rosie. Pe de alta parte, nu vor girofar doar ca sa opreasca masini in trafic... vor sa se plimbe si ei fara sa fie deranjati, sa-si duca soacra la doctor, painea acasa... Dar nici unul nu poate sa sustina caracterul de urgenta a actiunii lui. E o perceptie generala gresita: nu tine neaparat de importanta activitatii, cat de cealalta latura: daca aprind lumina albastra, toata lumea se da la o parte, iar daca o aprind pe cea rosie, toti se opresc... Sunt 8 masini, de la 8 institutii, toate cu girofaruri (nu mai discutam de SPP, Guvern etc). Asa, toata lumea poarta girofar in Romania." (extras din articolul de mai jos)
[ link extern ]
In concluzie (cunosc si art.32 din OUG 195/2002) as vrea o alta opinie.
"Vama" versus Dinita? Cine are dreptate?
Vamesii au drept la girofar albastru? De cand???
Mi-as lua si eu, sa o duc pe soacra-mea la strand.....sa nu mai stau in trafic......

Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
CONSTANTINCINTAR, utilizator
Cel mai recent răspuns: CONSTANTINCINTAR , utilizator 11:44, 21 Martie 2012
nu au dreptul la girofar albastru, ci doar la galben/portocaliu...
Revin cu un raspuns primit din partea Politiei Romane (cand am postat intrebarea pe acest forum, am solicitat informatii si Politiei Romane):



La adresa dumneavoastră transmisă unității noastre, prin care solicitați unele lămuriri referitoare la utilizarea de către inspectorii vamali a mijloacelor speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră, vă comunicăm următoarele:
În conformitate cu prevederile art. 32 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, modificată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 54/23.06.2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastră și autovehiculele aparţinând Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
De asemenea, vă informăm faptul că la art. 2 din Hotărârea de Guvern nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agenției Nationale de Administrare Fiscală, se prevede că printre instituțiile aflate în subordinea acesteia se numără și Autoritatea Națională a Vămilor.

Cu stimă,


DIRECTOR,
Comisar-şef de poliţie

DINIŢÃ LUCIAN





Bucureşti, Bulevardul George Coşbuc nr.83 – 85, sector 5
e-mail: circulatie@politiaromana.ro


In concluzie, acelasi Lucian Dinita se contrazice singur (in interviul de mai sus/in raspunsul dat acum). Trec peste faptul ca poate era dupa o noapte de chef cand a dat interviul (august 2010!)...si acum justifica pozitiv dreptul "Vamii" la culoarea albastra bazandu-se pe o OUG publicata in iunie 2010 (adica INAINTE de august 2010).....in fine.....dovada clara de competenta! La doua luni de la publicare, se pare ca L. Dinita nu auzise de ea......
Deoarece am citit si OUG-urile la care se facea referire in raspunsul primit (si deoarece NU AM VAZUT STIPULAT CLAR: CULOAREA ALBASTRA!), revin tot cu intrebarea in cauza: AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR ARE DREPT LA GIROFAR ALBASTRU? Raspunsul primit din partea Politiei Romane e cam "in coada de peste".....interpretabil, atat timp cat nu vad nimic stipulat clar, lege, numar articol! Si se bate cap in cap cu raspunsul primit aici.
Ori ALBASTRU, ori GALBEN/PORTOCALIU?
Dar de data asta prefer un raspuns clar, bazat "negru pe alb" pe articole din lege. Sa vad undeva culoarea ALBASTRA alaturata "Vamilor". Asta caut si nu gasesc.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
CONSTANTINCINTAR, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Girofar albastru fara autorizatie manolachealex manolachealex Ce se intampla daca esti prins cu un girofar albastru in trafic, neavand autorizatie? As dori si temei legal. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Folosirea girofarului galben pe masini de interventie Gabriela T Gabriela T Firma la care lucrez se ocupa cu mentenanta instalatiilor si ofera clientilor interventii in regim de urgenta (24 ore/24) in cazul defectiunilor. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Bună seara! azi am întâlnit pentru prima dată urmatoarea ... sebacrin sebacrin Bună seara! Azi am întâlnit pentru prima dată urmatoarea situație: mergeam cu mașina spre servici noaptea, din fața, pe sensul opus, la 10-15 m de mine ... (vezi toată discuția)