avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare medicala pentru studenti
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare medicala pentru studenti

Buna ziua,

Sunt student-doctorand, si depasesc varsta de 26 de ani. Am o nelamurire:

Conform Legii Educatiei Nationale "pe toata durata activitatii studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita", fara sa se precizeze varsta, si conform CNAS sunt asigurati doar " tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani: act de identitate, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, un document din care să rezulte că au calitatea de elev sau student".

Ar trebui sa fiu sau nu asigurata? Bineanteles ca am sunat la CNAS si mi s a spus ca nu sunt, deoarece am depasit 26 de ani, dar poate exista un subrefugiu, sau alte modificari de care eu nu stiu,

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:35, 12 Februarie 2013
ART. 20
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
a) pentru copiii in varsta de pana la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de nastere, dupa caz;
b) pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, cu act de identitate si cu un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student, precum si cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca;

Asta este ati depasit varsta sunteti buna de plata daca doriti asigurare va trebui sa platiti , 5,5 % din salariul minim pe economie asta inseamna in jur de 34 lei lunar .
Nu exista nici o derogare de la lege peste aceasta varsta .
@mince,


Art. 164Legea 1/2011:
(1) Pe parcursul desfasurarii studiilor universitare de doctorat, persoana inscrisa in programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studentii-doctoranzi sunt incadrati de catre IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenti de cercetare sau asistenti universitari, pe perioada determinata.
(2) Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.


Normal ar trebui ca IOSUD(Institutia organizatoare de studii universitare doctorale)sa va poata elibera o adeverinta,din care sa rezulte calitatea dvs. de st. doctorand,incadrat ca asistent de cercetare sau asistent universitar,iar pe baza acesteia si a adeverintei de la fisc prin care sa rezulte ca nu obtineti venit,Casa de Sanatate sa va elibereze adeverinta de asigurat.
Dar,cum la noi legile se pare ca nu se coreleaza intre ele,dupa aparitia Legii invatamantului ,trebuia modificata si Lg.sanatatii si introdusa si aceasta categorie in cadrul asiguratilor fara plata contributiei.De aceea si casa motiveaza ca nu sunteti asigurata,pt. ca nu are o reglementare punctuala.
Asa incat,in prezent se poate spune ca sunteti asigurata, dar doar pe hartie....
De ce nu va uniti toti cei aflati in aceasta situatie si sa cereti autoritatilor introducerea acestei categorii in cadrul persoanelor asigurate fara plata asigurarii?
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
ContSters136493, utilizator
Buna ziua, ma aflu in aceeasi situatie, de student-doctorand in anul al II-lea, Universitatea din Bucuresti, am lucrat pana in februarie anul trecut si abia acum am incercat sa aflu daca imi este sau nu platita asigurarea obligatorie de sanatate. Doamna secretara mi-a spus ca este platita deoarece bursa este in cuantum de salariu mediu pe economie, cu toate ca depasesc varsta de 26 de ani, insa medicul meu de familie mi-a spus ca nu poate accepta adeverinta data de d-na secretara. La nivelul Universitatii Bucuresti niciun serviciu nu stie daca este sau achitata aceasta contributie catre CAS. Ar trebui sa merg la CAS sa intreb direct daca imi pot plati din mana aceasta contributie?
Mentionez ca nu lucrez cu carte de munca, nu am PFA ori alta firma si chiar as dori sa beneficiez de asigurarea de sanatate deoarece am avut probleme de sanatate si am platit totul din buzunar in sistemul privat.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
1. Daca s-a platit contributia la sanatate inseamna ca sunteti luata in evidenta ca asigurat.

2. Mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate si solicitati o adeverinta de asigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt doctorand la zi cu bursa, am 27 de ani, doresc sa stiu daca beneficiez de asigurare medicala gratuita ? bg84 bg84 Buna ziua, sunt doctorand POSDRU la UPB cu bursa, am 27 de ani si doresc sa stiu daca beneficiez de asigurare medicala gratuita - sau mai bine spus platita de ... (vezi toată discuția)
Student doctorand la zi cu bursa peste 26 de ani - plata contributiilor la pensii//asigurare medicala asigurata din bursa universitara? oananao oananao Buna ziua, Doresc sa aflu statutul doctorandului la zi cu bursa peste 26 de ani si neangajat. In special, se realizeaza plata contributiilor la pensii si ... (vezi toată discuția)
Plata cas-doctorat! armiangel12 armiangel12 Buna ziua! Sunt doctorand din 01.10.11, pe loc bugetat si beneficiez de bursa. Pana in 12.12.11 am fost salariata unei companii private, prin urmare ... (vezi toată discuția)