avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu pentru norma partiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu pentru norma partiala

Buna ziua,

Este normal ca o persoana care lucreaza cu timp partial sa fie afectata de o dubla ponderare? Adica sa primeasca atat mai putine zile de concediu, cat si plata pe acele zile sa fie scazuta proportional. Adica o persoana care lucreaza 6 ore din 8 sa primeasca un concediu de 15 zile platite cu media salariului pe ultimele 3 luni?

Altfel spus, daca angajatul munceste jumatate de norma e normal sa primeasca jumatate din zile (adica 10 zile) iar acele zile platite la jumatate? Practic ar insemna ca la jumatate de norma sa fie platit cu un sfert.
Astept un raspuns urgent.

Multumesc mult.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:14, 15 Martie 2012
Nu, asa cum rezulta si din prevederile Codului muncii
Art. 145. - (1) Durata minimã a concediului de odihnã anual este de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se stabileste în contractul individual de muncã, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acordã proportional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.

Proportionalitatea se raporteaza la numarul de zilelor lucrate intr-un an, nu la tipul contractului de munca (timp partial sau integral).
Art.106 C.mun. prevede ca :
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Prin urmare, salariatul cu c.i.m. cu timp partial are dreptul la un CO de minim 20 de zile lucratoare, iar indemnizatia de CO se va calcula in functie de salariu primit ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu pentru jumatate norma ContSters290458 ContSters290458 Buna seara, sunt profesor cu norma intreaga, si informatician cu jumatate de norma.Intampin greutati la calculul zilelor de concediu odihna. De cate zile ... (vezi toată discuția)
C.o. la contract de 2h/zi silvia99 silvia99 va rog frumos, care e formula de calcul a concediulu de odihna pentru angajatii cu 2 h /zi. ? mul;tumesc (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru salariati cu timp partial IacobMary IacobMary Pentru salariatii cu timp partial concediul de odihna se calculeaza ca la cei cu norma intreaga? Daca salariatul lucreaza cu CIM la doi angajati, are dreptul ... (vezi toată discuția)