avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare

As avea o intrebare. Atacul de la legitima aparare poate sa constea intr-o fapta din culpa, perceputa ca atare de catre cel atacat?
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 04:57, 16 Martie 2012
Atacul sau apararea? Poate sunteti mai explicit.
Apararea ar putea fi disproportionata fata de gravitatea atacului, datorita unei stari de tulburare sau temere produsa de atac...
Dar atacul, de obicei este cu intentie, insa se poate pune si problema unei praeterintentii( intentie depasita)
Depinde de cazul concret.
Intrebarea se raporta la faptul daca un atac in cadrul legitimei aparari este posibil si din culpa? Adica e posibila o legitima aparare la infractiuni din culpa?
daca vorbim de legitima aparare atunci nu mai vorbim de infractiune savarsita sub forma intentiei sau a culpei.
pur si simplu te aperi nu ?
important este ca apararea sa nu depaseasca atacul pentru a fi considerata legitima aparare.
conchid că cel care face apărarea împotriva unui atac din culpă nu se poate prevala de legitima apărare. mai degrabă îi vor fi aplicabile prevederile referitoare la starea de necesitate.
legitima apărare este guvernată de apărarea împotriva unei manifestări violente în mod conștient, deliberat.
starea de necesitate presupune pericole generate de natură însă, NU EXCLUDE pericole determinate de activități omenești imprudente (culpă sau starea de iresponsabilitate). de exemplu: împotriva atacului dezlănțuit de un iresponsabil despre care cel ce face apărarea știe de această împrejurare, va acționa în limitele stării de necesitate și nu ale legitimei apărări.
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
george_puchiu, utilizator
Presupunand ca este vorba despre speta cu autobuzul expusa de dvs in alt subiect, este incidenta starea de necesitate daca se demonstreaza si nu legitima aparare. Nu putem vorbi despre legitima aparare contra unor infractiuni savarsite din culpa.

Alte discuții în legătură

Starea de necesitate Statescu Statescu Buna seara! O persoana fura un telefon mobil unei alte persoane,dar este prins imediat si batut. Incadrare juridica art.180,al.1, CPen. In acest caz se poate ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare sau nu? ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna ziua. Am si eu o mare problema si nu stiu cum o pot rezolva. in seara de 25.05 2011 in timp ce imi duceam niste prieteni acasa cu masina personala, o ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)