avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare

As avea o intrebare. Atacul de la legitima aparare poate sa constea intr-o fapta din culpa, perceputa ca atare de catre cel atacat?
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 04:57, 16 Martie 2012
Pai cand spunem legitima aparare ne referim strict la aparare, deci dvs. intrebati cumva despre o aparare impotriva unui un atac comis din culpa ?
Desi pare un nonsens, totusi, este posibil ca cineva sa nu atace ci pur si simplu , sa loveasca din culpa( culpa insemnand greseala) , iar celalalt , considerand ca a fost atacat, sa riposteze( cu intentie).
In concret se pot ivi multe situatii, doar ca norma care reglementeaza legitima aparare nu se refera la aceste aspecte ipotetice .In concret trebuie foarte corect facuta analiza faptelor, pentru a se determina daca asa zisul atac era un atac sau o ,,greseala,, , si daca cel care a ripostat si-a dat seama sau nu ca a fost lovit din greseala...cam asa zic eu ca ar sta lucrurile...
:duh: Hmmm... Sunt si atacuri din... "greseala" (nu a fost cu rea intentie, doar cu... bocancul).
In aceasta situatie (principiul armelor egale) ar fi posibila o riposta tot din... "greseala"?
Evident, fara rea intentie, din "greseala" si "intamplator"... tot cu bocancul? Simpla coincidenta :tease:
Cine ar putea demonstra contrariul? :D Cu to(n)tii suntem uneori supusi greselii... :magic:

P.S. Nebunul (veritabil) nu sparge numai geamurile altora... :duh:
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
ContSters184021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Starea de necesitate Statescu Statescu Buna seara! O persoana fura un telefon mobil unei alte persoane,dar este prins imediat si batut. Incadrare juridica art.180,al.1, CPen. In acest caz se poate ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare sau nu? ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna ziua. Am si eu o mare problema si nu stiu cum o pot rezolva. in seara de 25.05 2011 in timp ce imi duceam niste prieteni acasa cu masina personala, o ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)