avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Statut cetatean Roman in Elvetia
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Statut cetatean Roman in Elvetia

Buna ziua,
Ma confrunt cu o probleme extrem de delicata, zic eu, fiind si extrem de dezorientata...ma aflu in Elvetia, am venit acum 7 luni cu un contract permanent de munca.
In timp ce mi desfasuram activitatea, in paralel, se desfasura procedura de obtinere a permisului de munca, cerere ce a fost insa refuzata pe motivul unor vicii de procedura datorate angajatorului.
In situatia respectiva am decis sa ma intorc in tara insa....ca rezultat al unei relatii pe care o am si in prezent, am aflat ca sunt insarcinata. Tatal copilului ma sustine, am decis sa avem acest copil insa aici incep marile dileme....el este cetatean Elvetian si ar dori ca acest copil sa se nasca in Elvetia...in contextul in care nu am un loc de munca fiindca nu detin forme legale, pot locui in aceasta tara impreuna cu prietenul in contextul in care el are posibilitatea materiala sa ma intretina? Exista o procedura pe care trebuie sa o urmez in acest sens?
Mentionez ca, momentan, nu ne putem casatori, el fiind implicat intr un proces de divort.
In speranta ca ma puteti ajuta sau indruma, va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: GEORGE STAHIESCU , Alte profesii 15:03, 16 Martie 2012
Aveti dreptul de a rezida permanent in Elvetia daca dovediti ca aveti surse sa va intretineti sau pe cineva care sa va intretina, asa cum e cazul in cazul dvs.

Dreptul de munca tine de procedurile elvetiene, cetățenii români avand o interdictie care va exista pana in 2019 si din acel moment veti putea lucra legal. Pana atunci puteti efecta activitati liber profesioniste, de tipul PFA-ului românesc.

Aveti drept de rezidenta in Elvetia prin prisma faptului ca sunteti cetatean european iar Elvetia este membra a spatiului Schengen, aspatiului de libertate de miscare in UE precum si in baza unor tratate cu UE.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

In ceea ce priveste dreptul de munca...momentan nu vreau sa lucrez fiindca m-am izbit de o rigiditate si niste restrictii foarte mari din partea autoritatilor Elvetiene, chiar si in contextul in care aveam un contract de munca permanent si exista un angajator care a desfasurat procedurile aferente.
Am incercat si varianta "PFA" insa sunt foarte restrictivi si in acest sens. Fiindca nu vreau sa mi inmultesc exponential sursele de stres in perioada asta, am renuntat.

Singura "dorinta" in momentul de fata ar fi sa pot efectiv locui aici in conditiile pe care le am expus, alaturi de tatal copilului, pentru a ne implica impreuna in experienta maternitatii.
Probabil ca va trebui sa-mi declar existenta la vreun Oficiu al Populatiei din localitatea in care vom locui, impreuna cu dovada sursei lui de venit?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal daca am lucrat in strainatate? FabianLnd FabianLnd Buna seara. Am si eu o intrebare daca sunteti amabili. Momentan, impreuna cu partenera mea, locuim in londra. Asteptam in copilas in curand, iar planul nostru ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare temporara in strainatate - masina cumparata in leasing ContSters192061 ContSters192061 Buna ziua, Momentan imi fac studiile de doctorat in Lausanne, Elvetia, si doresc sa folosesc aici o masina inmatriculata in Romania. Masina este cumparata ... (vezi toată discuția)
Carte de rezidenta iu2llia iu2llia buna ziua. Am cateva intrebari legate de acordarea cartii de rezidenta.. In decembrie vreau sa ma casatoresc cu iubitul meu cetatean din bangladesh dar care ... (vezi toată discuția)