avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza contract vanzare-cumparare

Buna ziua tuturor !
V-as ruga sa imi spuneti daca exista vreo clauza in cadrul contractului de vanzare - cumparare conform careia, obiectul contractului, un teren in cazul meu, nu poate fi vandut ulterior pana la moartea actualului proprietar.
Daca exista va rog sa imi spuneti daca in afara faptului ca obliga cumparatorul sa nu instraineze, mai are si alt efect asupra contractului ?
Daca pretul de achizitie al unui teren este unul fictiv, cum se poate, sau nu, dovedi acest lucru ?
Multumesc tuturor celor care ma vor ajuta cu informatii.
Cel mai recent răspuns: ionut_mindroiu , utilizator 16:27, 24 Noiembrie 2008
O astfel de clauză de indisponibilizare nu poate fi valabilă. Ar însemna golirea conţinutului dreptului de proprietate de un element esenţial - dreptul de dispoziţie.

Se pot institui, contractual, clauze de indisponibilizare temporară, dar numai în măsura justificării unui interes (cum ar fi instituirea interdicţiei de înstrăinare pînă la plata restului de preţ).

Preţul fictiv se dovedeşte între părţi prin contraînscris sau început de dovadă scrisă completat cu martori şi prezumţii.
Terţii pot dovedi fictivitatea preţului prin orice mijloace de probă.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie tini1982 tini1982 Buna ziua, tatal meu a decedat iar mama vitrega traieste. Eu am fost dat in grija mamei mele de mic, ei divortand. Tatal meu impreuna cu mama vitrega sau ... (vezi toată discuția)
Actul de vanzare cumparare taky_mika taky_mika socrul meu a facut act de vanzare-cumparare cu doi fii din cei 5, adica sotul meu si alt frate .la termenul de abitatie al socruluii s-a pus pana la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Mostenire gabita2000 gabita2000 Am si eu o intrebare. Un proprietar care are 5 copii poate trece toata averea pe numele unuia dintre acestia fara acordul celorlalti? (vezi toată discuția)