avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Agentul constatator nu avea dreptul sa aplice amenda ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Agentul constatator nu avea dreptul sa aplice amenda daca nu a constatat cu propriile simturi savarsirea contraventiei?

agentul Politist Rutier constatator are dreptul sa aplice amenda daca nu a constatat cu propriile simturi savirsirea contraventiei, cu exceptia celor inregistrate de camere de supraveghere montate pe masinile de politie ? Este vorba ca am fost sanctionat pentru depasire neregulamentara ,art 120 lit. i -lit.j codul rutier. Dar politistul nu se afala la fata locului ci la o distanta de 25 km de asa zisa depasire. A fost informat chipurile prin telefof serv 112. Locul care sta scris pe p.verbal (Sintimbru ) locul unde am fost oprit si amendat Iesirea din oras Alba catre Sibiu. Cau art de lege in care scrie ca politistul te poate amenda din auzite ???? Exista ???


Cel mai recent răspuns: dorudoru , utilizator 15:39, 28 Martie 2012
DACA AGENTUL CONSTATATOR A FOST INSTIINTAT DE CATRE LUCRATORUL DE PE RADAR , SANCTIUNEA ESTE LEGALA DAR VA TREBUI SA O CONTESTI PENTRU A PUTEA PRIMI PLANSA FOTO RADAR
Politistul de la rutiera a aflat ca eu nu am respectat regulantul rutien de la cineva din trafic care a sesizat la 112. Dupa care politistul ma oprit la 25 km departare de locul asa zisa depasire neregulamentara. Nu exista masina de politie in zona . nu exista camere de supraveghere era pe sosea intr-un camp. la intrarea in Alba Iulia iar in iesirea opusa am fost oprit si amendat ca politistul a primit telefon de la o masina cu nr. De senat Se poate lovii de nulitate

Art. 109. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar In punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, de catre politistii de frontiera.

(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta In procesul-verbal de constatare a contraventiei.

(3) In cazurile prevazute la alin. (2), procesul-verbal se poate Incheia si In lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionandu-se aceasta In procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.

(4) Forma si continutul procesului-verbal de constatare a contraventiei se stabilesc prin regulament.

(5) Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, In termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

(6) Pentru amenzile contraventionale In cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

(7) In cazul prevazut la alin. (6), agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentand contravaloarea amenzii, In care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara Incheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.

(8) Amenzile privind circulatia pe drumurile publice se fac venit integral la bugetele locale. Amenzile cuvenite bugetelor locale se achita la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori ale altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, de cetatenia, domiciliul sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei, precum si la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei. O copie de pe chitanta se preda de catre contravenient agentului constatator sau se trimite prin posta organului din care acesta face parte, In termenul prevazut de lege.

(9) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, daca prin prezenta ordonanta de urgenta nu se dispune altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis pentru neacordare de prioritate, deși fapta nu a fost constatată direct de către agentul de poliție: care sunt posibilitățile de câștig în instanță la contestarea procesului verbal? stelika stelika Care sunt posibilitatile de castig in instanta la contestarea procesului verbal? la intersectie cu \'\'cedeaza trecerea\'\', am intrat , cand la o distanta de ... (vezi toată discuția)
Actiune politia romana offsetman offsetman Buna ziua, ieri am avut si eu urmatoarea problema: ma deplasam cu masina dinspre Slobozia spre Bucuresti, iar intr-o localitate, era amplasat loganul politiei ... (vezi toată discuția)
Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de pietoni și pe linia dublă continuă. cum ar trebui să motivez plângerea contravențională? CossminHc CossminHc Buna ziua, astazi am ocolit o masina de scoala in dreptul trecerii de pietoni si am calcat linia continua, moment in care am fost oprit de un echipaj al ... (vezi toată discuția)