avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezilierea unui contract comercial. Inscriere. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezilierea unui contract comercial. Inscriere. Opozabilitate

Atentie! Declaratia de rezolutiune produce efecte numai intre parti.Pentru opozabilitate fata de terti, declaratia de rezolutiune trebuie inscrisa in registrele publice.
Este vorba despre o atentionare a unor distinsi colegi de breasla in cadru unui articol ref la noul cod civil.
As avea o intrebare si anume in ce registre trebuie facuta publica rezilierea unui contract comercial pentru a fi opozabil tertilor sau alte tipuri de contracte afara de cele notariala/acte notariale care sunt inregistrate prin sistemul INFONOTE de catre UNNPR?
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 13:36, 29 Martie 2012
in ce art al NCC se mentioneaza aceste registre. DIn ce stiu, art 1549 si urm nu prevad nimic despre aceste registre.
art. 18-24 din NCC vorbesc despre publicitate.
In alta ordine de idei, atunci cand declaratia de rezolutiunie are ca obiect un imobil nu poate fi facuta decat in fata notarului sau a instantei si nu are efecte pana la inscrierea in cartea funciara. Pentru ca cei care fac acest lucru au drept scop repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului rezolvit cu finalitatea revenirii imobilului in patrimoniul celui care a instrainat. Si este stiut faptul ca orice act care constituie sau transmite drepturi reale ce urmeaza a fi inscrise in cartea funciara nu pot fi facute decat prin act autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute-art. 1244 NCC.
Celelalte forme de publicitate sunt, cf art. 18 alin 2 NCC sunt: cartea funciara (mentionata mai sus), Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobliare, Registrul Comertului si alte forme de publicitate prevazute de lege. Aici se incadreaza ceea ce se mnetiona mai sus cu privire la registrele ce tin de activitatea notariala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor marilyn31 marilyn31 Un certificat de mostenitor al unor bunuri reale partimoniale, incheiat inainte de 1990, neinscris ulterior nici pe rol fiscal si nici in registrele cartii ... (vezi toată discuția)
Vânzare teren Forin120197 Forin120197 Bună ziua. Părinții mei sunt in divorț și vor sa îmi vândă gradina casei la care sunt proprietari. Nu au carte funciara. Mi-o pot vinde ? Cum se ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare intre doua societati comerciale radmy radmy e valabil un contract de vanzare-cumparare, care nu este facut in fata notarului, doar intre doua societati comerciale pt. un imobil...? si daca O.C.P.i. il ... (vezi toată discuția)