avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pe actiuni la BVB
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pe actiuni la BVB

Buna seara.Am urmatoarele intrebari.
Am un certificat de investitor (din acelea date dupa 1990 la toata lumea) depus la in SIF.Acum vreau sa-l vand la BVB si mi s-a spus ca se retine impozit pe toata suma pe care o voi incasa.Care este coeficientul de impozitare?
Este normal sa se aplice pe toata suma?Eu am inscris acolo un certificat cu o anumita valoare.Impozitul nu se pe crestera inregistrata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Teodorescu , Consultant fiscal 12:16, 10 Aprilie 2012
Câştigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decât titlurile de participare la fondurile deschise de investiţii şi părţile sociale, reprezintă diferenţa pozitivă/negativă dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare pe tipuri de titluri de valori, diminuată, după caz, cu costurile aferente tranzacţiei. În cazul tranzacţiilor cu acţiuni primite de persoanele fizice cu titlu gratuit, în cadrul Programului de privatizare în masă, preţul de cumpărare la prima tranzacţionare va fi asimilat cu valoarea nominală a acestora.
Cota de impozit este 16%, care se aplica pe castig si nu pe pretul de vanzare.
Pentru trimestrul in care a avut loc tranzactia, stabiliti impozitul si depuneti formular 225 si platiti impoztul pana pe 25 a lunii urmatoare trimestrului respectiv.
Multumesc,pana aici e foarte clar.Dar,daca eu am primit gratuit acest certificat (asa cum ati mentionat si dvs.) ,si l-am depus la SIF,care este valoarea lui nominala?Cumva valoarea inscrisa pe certificat atunci cand l-amprimit(1leu/actiune)?
- preţul de cumpărare, la prima tranzacţionare, reprezintă valoarea nominală a acţiunilor de la data eliberării extrasului de cont;
- pentru valorile mobiliare provenite în urma dizolvării Programului acţiunilor salariaţilor
(PAS), preţul de achiziţie este preţul înscris în actul translativ de proprietate sau, în lipsa
acestuia, valoarea nominală de la data eliberării extrasului de cont;
Sunt 5 Sif-uri cotate la BVB:
SIF1 - BANAT-CRISANA
SIF2 - MOLDOVA
SIF3 - TRANSILVANIA
SIF4 - MUNTENIA
SIF5 - OLTENIA

In functie de Sif-ul la care ati subscris dumneavoastra, puteti intra pe site-ul www.bvb.ro unde puteti afla valoarea de piata actuala care este mult mai mare decat cea nominala(inscrisa pe certificatul de actionar). Impozitul este de 1 %, deoarece le detineti pe o perioada mai mare de 1 an,.si se calculeaza pentru diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a actiunilor care era de 10 bani la sif-uri, si se plateste la vanzarea acestora. Pentru a le vinde trebuie sa va adresati unei societati de investitii financiare. Lista acestor societati o gasiti tot pe site-ul BVB. La impozitul de 1 % se mai adauga comisionul societatii de intermediere.
Atentie , nu mai exista diferenţierea sistemului de impunere (cota de impunere aici) in functie de perioada de detinere a titlurilor de valoare (din 1 iulie 2010).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret actiune valcris valcris Buna ziua. Puteti sa-mi spuneti si mie care este pretul actual al unei actiuni la SIF ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Actiuni Carmen1234578 Carmen1234578 Părinții mei au 2 certificate de actionari.in 1996 au cumparat 80 de actiuni la societatea Dezrobirea constanta. Mai valoreaza ceva? Le mai putem vinde in ... (vezi toată discuția)
Dividende dobrogea sa si rompetrol Bostan musat carmen Bostan musat carmen Am un pachet de 1950 de actiuni ka Dobrogea SA si nu zm maj prjmjt de 15 ani ,nimic.Anual intreb si spun ca nu dau,desi in trecut au dat.Cum as putea sa intru ... (vezi toată discuția)