avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit modificare norme metodologice cod fiscal pct.115 ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

modificare norme metodologice cod fiscal pct.115 impozit minim?

Intrebarea mea este in legatura cu normele metodologice de aplicare a codului fiscal cu privire la impozitul minim.
Pentru perioada cind acest impozit este datorat respectiv mai 2009- sept.2010 au fost emise norme metodologice prin HG 488/2009. Aceste norme la pct.115 au urmatoarea formulare:
115. Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplica societatilor in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. etc..

In prezent pe site-ul anaf se gaseste o versiune a codului fiscal cu norme metodologice, iar la art.18 intrand pe aceste norme la punctul 115 este alt text:
Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplică contribuabililor aflați în inactivitate temporară sau care au declarat pe propria răspundere că nu desfășoară activități la sediul social/sediile secundare, situații înscrise, potrivit prevederilor legale, în registrul comerțului sau în registrul ținut de instanțele judecătorești competente, după caz. etc...

Stie cineva cind a fost modificat punctul 115 al normelor? A existat o actiune in contencios cumva?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 18:27, 31 Martie 2012
Punctul 11^5 a fost modificat in anul 2010 conform HG 791/02.08.2010 - pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, precum si pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale .
B. Titlul II “Impozitul pe profit”
1. Punctul 11^5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“11^5. Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplica contribuabililor aflati in inactivitate temporara sau care au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise, potrivit prevederilor legale, in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz. În cazul in care contribuabilii solicita inscrierea, in cursul anului, a situatiilor mentionate, prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal se aplica pentru perioada cuprinsa intre inceputul anului si data cand contribuabilul inregistreaza la oficiul registrului comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti competente cererea de inscriere de mentiuni. Daca perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului, contribuabilii aplica prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal pentru perioada ramasa din anul respectiv.”

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii firma in lichidare ewe ewe Buna ziua. O societate fara activitate nu si-a depus bilantul la Reg Comertului pe anii 2004,2005,2008, drept ptr care, cf legislatiei in vigoare, ONRC a ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetar ga-ga ga-ga Buna ziua! Daca firma a avut suspendata activitatea pana la 1 septembrie 2009 -dupa 1 an jumate de pauza-trebuie sa plateasca impozit forfetar? si daca da cu ... (vezi toată discuția)
Dividend firma cu activitate suspendata Stoian Maria Stoian Maria Buna ziua Vrea sa stiu daca pot repartiza si plati dividend asociatului unic nerezident din profitul anilor precedenti avand in vedere faptul ca firma are ... (vezi toată discuția)