avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinerea CAS, CASS si impozit din ajutoare la iesirea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinerea CAS, CASS si impozit din ajutoare la iesirea la pensie

am primit, conform legii ajutoare la iesirea la pensie de invaliditate ,suma din care s-a retinut cas,cass,impozit.
INTREBARI:
1.este corect ca din aceste ajutoare sa se retina atatea contributii ,totalul insumand aprox. 30 % din suma ex. 128 mil. vechi
2.Daca se retin eu stiu ca suma primita se calculeaza la punctajul de pensie ca si contributie adica se acorda un anumit punctal raportat la suma primita
1.Ajutoarele pentru iesirea la pensie sunt drepturi de natura salariala. Codul fiscal prevede acest lucru, deci se retin toate contributiile aferente.
2. Dupa ce primiti decizia de pensie puteti face cerere de recalculare, pentru a fi incluse in punctaj si ultimele venituri realizate de dvs.
Ganditi-va ca dosarul de pensie l-ati depus la o data anume, iar suma de care vorbiti v-a fost acordata ulterior, cand v-ati facut lichidarea la locul de munca. Nu are cum sa fie inclusa de la inceput in calculul pensiei.
Multa sanatate!
multumesc

dar cand trebuie sa cer includerea acestor venituri : acuma, sau la calcularea pensiei de limita de varsta?
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Este vorba numai despre venituri nu si despre stagii, nu-i asa? Daca nu sunt decat venituri, puteti sa solicitati si acum recalcularea drepturilor de pensie. Temeiul legal este art. 107, alin. (3) din Legea nr. 263/2010.
da doamna Pintea sunt doar venituri(ajutoare la iesirea la pensie de invaliditate),bani ches fara alte inplicatii la stagii sunt supuse impozitarii,cas,cass.
Bine. Atunci solicitati recalcularea drepturilor de pensie in temeiul prevederii legale pe care am scris-o in mesajul anterior. Succes!
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Salariile compensatorii si pensia TES TES VA ROG SA -MI PRECIZATI DACA SALARIILE COMPENSATORII SUNT DOAR UN AN VECHIME SAU SE TRECE IN FISA DE CALCUL SI VALOAREA LOR PENTRU STABILIREA PUNCTAJULUI ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate ludo ludo Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Indicele de corectie fanfan67 fanfan67 am primit pensia de invaliditate luna aceasta doar marita cu acel procent de 3;70 fara indicele de corectie am iesit in anul 2012 la pensie de invaliditate eu ... (vezi toată discuția)