avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinerea CAS, CASS si impozit din ajutoare la iesirea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinerea CAS, CASS si impozit din ajutoare la iesirea la pensie

am primit, conform legii ajutoare la iesirea la pensie de invaliditate ,suma din care s-a retinut cas,cass,impozit.
INTREBARI:
1.este corect ca din aceste ajutoare sa se retina atatea contributii ,totalul insumand aprox. 30 % din suma ex. 128 mil. vechi
2.Daca se retin eu stiu ca suma primita se calculeaza la punctajul de pensie ca si contributie adica se acorda un anumit punctal raportat la suma primita
Sigur vi s-a luat si CAS (cu un singur S) ?
Eu am primit ajutoare cu ocazia iesirii la pensie de invaliditate in 2011, dar mi s-a retinut doar CASS 5,5% + impozit de 16% fara CAS (cu un singur S) .
Eu stiam ca aceste ajutoare se dau pe baza si dupa eliberarea deciziei de pensie fiind un drept al persoanei iesite cu drepturi de pensie si evident a incheiat relatiile de munca cu angajatorul

Nu poti pretinde ajutoare pe prezumtia pensionari iminente ,aceste ajutoare se dau in urma deciziei de pensionare ,deci pe ce temei s-a retinut CAS ?

Un alt raspuns mai vechi:

tudorvaleriu a scris:

sorinpanait2:

1. Cei 5,5% retinuti din pensie reprezinta contributie pentru asigurari sociale pentru sanatate (CASS) si nu au legatura cu pensia si recalcularea ei.

2. CAS = contributii asigurari sociale de stat si reprezinta contributia pentru pensie.



Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
sorinpanait2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariile compensatorii si pensia TES TES VA ROG SA -MI PRECIZATI DACA SALARIILE COMPENSATORII SUNT DOAR UN AN VECHIME SAU SE TRECE IN FISA DE CALCUL SI VALOAREA LOR PENTRU STABILIREA PUNCTAJULUI ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate ludo ludo Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru stagiile realizate dupa pensionare afi1956 afi1956 Intrebare simpla si sper clara.La 52 ani, in anul 2008 am iesit la pensie, beneficiind de gr.I .Dupa un timp m-am angajat cu carte de munca la privat . Pot ... (vezi toată discuția)