avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie anticipata partiala-munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie anticipata partiala-munca

buna ziua, un pensionar cu pensie anticipata partiala poate lucra/colabora cu o firma fara sa i se suspende pensia? am vazut ca raspunsurile sunt si pro, si contra, insa ma interesa o opinie avizata..multumesc!
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 12:14, 2 Aprilie 2012
Art.118 din legea 263/2010 specifica categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu alte venituri.
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Persoana pensionata anticipat nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu ... vedeti art.118 din Legea nr.263/2010.
multumesc! am citit insa si cateva comentarii care spun ca se poate cumula daca veniturile obtinute de pensionar (in baza unui CIM, PFA etc.) nu depasesc 4 salarii brute la nivel national. ar fi o interpretare per a contrario a art. 114 1 b din legea 263. ce parere aveti?
Da, intr-adevar, interpretarea per a contrario a art.118 din Legea nr.118/2010 , duce la anumite situatii in care o persoana pensionata anticipat poate cumula pensia cu veniturile , si anume: pensionarii carerealizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in calitate de:
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
- membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.

www.avocatnet.ro/content/art...
exact, la acest articol ma refeream...si acum nu stiu daca ar merge sau nu..parerea casei de penii e ca nu, insa interpretarea legii ar fi alta..

Alte discuții în legătură

Conditii angajare pensionar dann01 dann01 In ce conditiii se poate angaja un pensionar-anticipat cu 2 ani fata de varsta de pensionare. (vezi toată discuția)
Poate o persoana cu pensie de invaliditate gradul ii sa se angajeze? iban iban Poate o persoana cu pensie de invaliditate gradul II sa se angajeze? In ce conditii? care sunt restrictiile? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ZIMTAALI ZIMTAALI As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)