avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit lipsa in gestiune, cum este cheltuiala?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

lipsa in gestiune, cum este cheltuiala?

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: cu ocazia inventarierii unei gestiuni s-a constatat o lipsa in gestiune, pe care gestionara a recunoscut-o ca fiind produsa de ea. S-a judecat dosarul in instanta si aceasta a hotarat imputarea pagubei gestionarei. Pe perioada cat s-a judecat procesul, unitatea a inregistrat un provizion la valoarea debitului. Dupa finalizarea procesului s-a apelat la un executor judecatoresc pentru recuperarea pagubei, dar acesta (execurorul) constata ca gestionarul nu are nici un venit sau bun care sa poata fi executat si intocmeste proces verbal de imposibilitate a executarii debitului. Dupa primirea pv. de la executor unitatea, anuleaza provizionul , considerand debitul ca o cheltuiala. [] Intrebare: cum este cheltuiala, deductibila din punct de vedere fiscal sau nedeductibila?[
Cel mai recent răspuns: vornicuelena , utilizator 00:03, 3 Aprilie 2012
218 - (1) Provizioanele sunt destinate să acopere datoriile a căror natură este clar definită şi care la data bilanţului este probabil să existe, sau este cert că vor exista, dar care sunt incerte în ceea ce priveşte valoarea sau data la care vor apărea.
(2) Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.
219 - Provizioanele nu pot depăşi din punct de vedere valoric sumele care sunt necesare stingerii obligaţiei curente la data bilanţului.
220 - Un provizion este o datorie cu exigibilitate sau valoare incertă.
221 - (1) Un provizion va fi recunoscut numai în momentul în care:
- o entitate are o obligaţie curentă generată de un eveniment anterior;
- este probabil ca o ieşire de resurse să fie necesară pentru a onora obligaţia respectivă; şi
- poate fi realizată o estimare credibilă a valorii obligaţiei.
Dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, nu va fi recunoscut un provizion. 1) Câştigurile rezultate din cedarea preconizată a activelor nu trebuie luate în considerare în evaluarea unui provizion.
(2) Dacă se estimează că o parte sau toate cheltuielile legate de un provizion vor fi rambursate de către o terţă parte, rambursarea trebuie recunoscută numai în momentul în care este sigur că va fi primită. Rambursarea trebuie considerată ca un activ separat.
232 - (1) Provizioanele trebuie revizuite la data fiecărui bilanţ şi ajustate pentru a reflecta cea mai bună estimare curentă. În cazul în care pentru stingerea unei obligaţii nu mai este probabilă o ieşire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri.
(2) Provizioanele vor fi utilizate numai pentru scopul pentru care au fost iniţial recunoscute.
(3) Provizioanele se evaluează înaintea determinării impozitului pe profit, tratamentul fiscal al acestora fiind cel prevăzut de legislaţia fiscală.
multumesc pt.raspuns, dar nu am inteles, paguba produsa de gestionar (bani si marfuri), care conf.pv. intocmit de executor nu poate fi achitata de gestionar, pentru unitate este cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal sau nu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: lipsa in gestiune, cum este cheltuiala? vornicuelena vornicuelena Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: cu ocazia inventarierii unei gestiuni s-a constatat o lipsa in gestiune, pe care gestionara a recunoscut-o ca ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva, fiindca debitul nu-l mai pot recupera alinapopescu_1972 alinapopescu_1972 Buna seara, Am un client care nu mai plateste, a fost dizolvat de finante, si apoi radiat din reg. com. (asa apare acum). Eu am un debit de vreo 200 de mil. ... (vezi toată discuția)
Provizioane teodorescu_mgv@yahoo.com teodorescu_mgv@yahoo.com Buna ziua ma confrunt cu o problema putin cam dificila. Lucrez la o fundatie si la sf anului 2011 pentru a nu avea profit am constituit provizioane art ... (vezi toată discuția)