avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Muzica în cafenea
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Muzica în cafenea

buna ziua,
in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile de autor?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: andreeakristina , utilizator 14:46, 4 Aprilie 2012
Aveti nevoie de o autorizatie de la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România -
Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) - modelul de cerere si modelul de autorizatie neexclusiva le gasiti aici:

[ link extern ]
[ link extern ]

iar taxele, in functie de suprafata in mp a cafenelei, le gasiti aici
[ link extern ]
la pag. 11.

Puteti citi mai multe pe site-ul:
[ link extern ]
pe langa UCMR-ADA mai trebuie sa platiti licenta de comunicare publica in scop ambiental la:
UPFR ([ link extern ] );
CREDIDAM [ link extern ] ;

Atentie- piesele muzicale reprezinta un "vector" de drepturi conexe de autor alcatuite din: drepturile artistilor care interpreteaza (solisti, instrumentisti), drepturile compozitorilor, drepturile textierilor, drepturile producatorilor de fonograme (CD, DVD). Ptr difuzarea muzicii in scop ambiental, utilizatorul trebuie sa remunereze toate aceste persoane. De aceea aveti nevoie de licente de la toate aceste organisme de gestiune colectiva.
Eu as zice ca este suficienta licenta despre care am vorbit mai sus. Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) este colector unic potrivit Deciziei ORDA nr. 365/2006.

Ca sa nu aiba dubii, utilizatoarea ar putea intreba cand face demersurile pentru licenta de la UCMR-ADA daca este nevoie si de altele.
Pana atunci va recomand sa cititi acest articol care adin care am extras un fragment in care se vorbeste despre o licenta -


Alin Popescu: Ce ar trebui sa stie subiectii vizati de Metodologie despre folosirea operelor muzicale? (ar fi bun un ghid al utilizarii legale a muzicii ambientale).

Alina Ovesea: De mentionat este faptul ca obtinerea licentei este obligatia utilizatorului inainte de inceperea activitatii. Utilizatorul trebuie sa ne contacteze si va fi repartizat catre un inspector care il va indruma pe tot procesul de obtinere a licentei. Primul pas este completarea unei declaratii standard, pe proprie raspundere care ofera informatii despre punctele de lucru, suprafata si alte informatii despre societate. In baza acesteia se va face facturarea si va fi eliberata licenta.


www.avocatnet.ro/content/art...
licenta la UCMR ADA nu este suficienta. in cazul in care in cafenea se pune muzica ambientala de pe dvd (atentie dvd trebuie sa fie original), prin intermediul televiziunii prin cablu/satelit, utilizatorul trebuie sa plateasca la CREDIDAM licenta pentru prestatiile artistilor conform metodologiei stabilita in decizia ORDA 399/2006.

totusi, va sfatuiesc sa studiati in detaliu problema deoarece, in prezent, intre CREDIDAM si ORDA a pornit un razboi de amploare datorita infiintarii (zic eu cu rea credinta) a unui organism de gestiune colectiva ARAIEX (Asociatia Romana pentru Artisti Interpreti sau Executanti) in fiintat prin deciziile ORDA 10/03.02.2012 si 11/07.02.2012. ARAIEX a fost desemnat sa colecteze remuneratiile care erau colectate de CREDIDAM (remuneratiile cuvenite artistilor interpreti sau executanti pentru radiodifuzarea fonogramelor de comert si a celor publicate in scop comercial ori a reproducerilor acestora de catre organismele de radiodifuziune si remuneratiile cuvenite artistilor interpreti sau executanti pentru comunicarea publica a fonogramelor publicate in scop comercial ori a reproducerilor acestora). In acest context, in decizia ORDA 399/2006, ARAIEX ar fi colectorul remuneratiilor stabilite de metodologie si nu CREDIDAM.

Concluzionand, licenta UCMR ADA nu este suficienta
asa este, am sunat la UCMR ADA si mi s-a spus ca nu este suficient sa platesc doar la ei, ci si la ARAIEX si la restul organismelor colective precum CREDIDAM, UPFR si altele daca au competente in acest sens. cred ca si la UPR trebuie platit. desi nu imi este clar de ce si aici din moment ce se plateste la UPFR.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
andreeakristina, utilizator

Alte discuții în legătură

Ucmr -ada sau upfr A. Ionut A. Ionut Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele ... (vezi toată discuția)
Cui platesc pt muzica??? ContSters94154 ContSters94154 am un bistro si tot apar noi \"domni\" care pretind bani pe motivul ca este muzica ambientala. am facut deja un contract si platesc pt asta la ceva uniune cu ... (vezi toată discuția)
Taxa drepturi de autor pentru muzicã ambientalã Crinisor Crinisor Buna ziua, pt difuzare muzica ambientala, am platit taxe la UCMR-ADA si CREDIDAM. Mi-a mai cerut sa platesc si la ei UPFR-ul. Pe site la ORDA mai apar si ... (vezi toată discuția)