avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu albinele vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu albinele vecinului

Buna ziua,
Ma vad nevoita sa apelez din nou la sfaturile dumneavoastra pentru a iesi din situatia in care am intrat fara de voia mea. Locuiesc in mijlocul unui sat. Am vecini stanga, dreapta, fata si spate. Vecinul din dreapta ma dispera cu stupina pe care o detine (circa 50 de stupi) amplasata la o departare de circa 3 metri de gardul meu(din plasa de sarma). A venit primavara, albinele nu zic nimic, ele nu au vina, dar roiesc in gradina si curtea mea incat nu mai pot sa imi indeplinesc treburile gospodaresti. Am vorbit cu vecinul, nu vrea sa le duca la camp... In plus am si o fetita care este alergica la orice intepatura de insecta, traiesc cu teama ca oricand poate face un soc si nu ii sunt in preajma.
Intrebarea mea este: are acest vecin dreptul sa stea cu o stupina fix in mijlocul satului?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 01:51, 5 Aprilie 2012

fumul de pucioasa alunga albinele. In cantitati mari chiar le omoara.
asadar, daca faceti putin fum (subliniez cuvantul putin) de pucioasa in curte, banui ca vecinul isi va muta albinele de buna voie. doar nu o sa stea sa ii moara toti stupii !
Da, dar nu e posibil sa ma acuze ulterior ca i-am omorat albinele? E legal sa am voie sa dau de exemplu cu erbicid in propria curte? Tot timpul imi striga peste gard sa nu stropesc pomii ca ii mor albinele... Am ajuns sa nu stiu care imi sunt drepturile in curtea proprie... Ajutati-ma va rog...
sunteti mult prea speriata de amenintarile vecinului, amenintari care nu au temei !
in curtea dvs puteti face orice este legal ! acesta inseamna ca aveti dreptul de a va proteja pomii din curte de diferite boli si insecte prin orice mijloace si substante permise de lege, inclusiv prin fumul de pucioasa! e curtea dvs si sunt pomii dvs ! Sunt convinsa ca nu doriti moartea albinelor vecinului.
daca nu ar fi adevarata aceasta afirmatie ar insemna sa cerem acordul scris al vecinilor ca sa ne putem stropi cartofii din curte contra gandacului de Colorado!
daca vecinul indaratnic va va acuza apoi ca i-ati omorat albinele....este in sarcina lui sa faca acesta dovada, adica sa poata demonstra ca dvs ati facut fum prea mult in curtea dvs fix cu acest scop, ca vantul a batut taman in directia stupilor dansului, ca ati folosit prea mult baton de sulf pt aceasta operatiune (desi pt igienizarea pomilor din curtea dvs trebuia exact o cantitate mai mare de fum! )....si ca efectiv dvs sunteti cauza din care si-a pierdut stupii.
dvs nu ii omorati albinele, ci doar va protejati contra intepaturilor lor in curtea dvs !
albinele sunt libere sa polenizeze in alte curti din sat unde nu este fum de pucioasa ! si daca nu au unde in sat....atunci probabil ca vecinul va constientiza pierderea si le va duce intr-un loc corespunzator.
aveti drepturi, folositi-le !

cu stima
Aveti dreptul sa faceti ce doriti la dvs. in curte si chiar ati putea sa il obligati pe vecin sa va plateasca despagubiri pentru deranjul cauzat de albinele lui.

Puteti folosi pesticide si alte solutii pentru vegetatia din curte atata vreme cat nu aveti interesul clar de a omora albinele.

Si in plus de asta,

Art. 576
(3) Roiul de albine trecut pe terenul altuia revine proprietarului acestuia numai dacă proprietarul roiului nu îl urmărește sau încetează să îl urmărească timp de două zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am drepturi am in curtea mea? stupina la vecinul de alaturi alanda alanda Buna ziua, Va relatez pe scurt o problema cu care ma confrunt. Sunt proprietara unei case la tara. Casa are curte, gradina de legume si livada. Ca vecin am ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am in curtea mea? alanda alanda Locuiesc la curte, in mijlocul unei localitati. Am un copil alergic la intepaturi de insecte. De 10 ani il rog pe vecinul meu care detine un jur de 50 de stupi ... (vezi toată discuția)
Pozitionare stupina cristianx004 cristianx004 am un vecin care de 10 ani detine o stupina de 100 stupi amplasata in localitate.Impreuna cu 5 vecini am facut reclamatie la politie si sanatate publica pentru ... (vezi toată discuția)