avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Limta drepturilor de autor în utilizarea fragmentelor ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Limta drepturilor de autor în utilizarea fragmentelor din lucrãri protejate

Lucrez la o carte tip monografie in care folosesc si fragmente din alte lucrari istorice/geografice, dar pe care le citez in ghilimele si despre care fac precizare din ce sursa scrisa provin. Incalc legea drepturilor de autor? Trebuie sa cer permisiunea autorilor pentru a cita fragmente din operele lor?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 18:18, 12 Aprilie 2012
Conform legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cap. 6, art. 33, puteti cita scurte fragmente, asa cum ati mentionat, din operele pe care le folositi pentru exemplificarea subiectelor tratate in cartea dvs. Trebuie sa fiti atent la sursa citatelor pentru a nu incalca drepturile de publicare ale altor publicatii care au platit, eventual, drepturile de autor pentru publicarea integrala a operelor din care citati dvs. acele scurte fragmente.

CAPITOLUL VI
Limitele exercitarii dreptului de autor
Art. 33. (1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica, cu conditia ca acestea sa fie conforme bunelor uzante, sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
a) reproducerea unei opere in cadrul procedurilor judiciare, parlamentare sau administrative ori pentru scopuri de siguranta publica;
b) utilizarea de scurte citate dintr-o opera, in scop de analiza, comentariu sau critica ori cu titlu de exemplificare, in masura in care folosirea lor justifica intinderea citatului;
...

[ link extern ]
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi autor ... papinni papinni Buna!!! Sunt oarecum in ceata deoarece de ceva timp lucrez la o carticica care cuprinde o explicare a unor activitati de ordin industrial si in mod special ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor? stefanzaiafet stefanzaiafet Buna seara.Eu am tras la xerox niste pagini dintr-o carte pentru a o folosi la materia x(nu pot da multe detalii) si in clasa colegii mei m-au intrebat ce sunt ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru textele preluate de pe un blog si publicate intr-o carte Bogdan98 Bogdan98 Buna ziua, Intrebarea nu-mi apartine, incerc doar sa obtin un ajutor pentru cea care a intrebat (doamna fiind si scriitoare, are carti ... (vezi toată discuția)