avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trebuie sa am obligatoriu 6 luni lucrate inainte sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trebuie sa am obligatoriu 6 luni lucrate inainte sa intru in concediu de maternitate de 126 zile?

Buna ziua ,
Fiti draguri am si eu o intrebare referitoare la cazul meu . Sunt insarcinata am inceput serviciul in luna ianuarie 2012, 12 ianuarie dupa 2 ani, mi-au facut contract pe perioada determinata de 5 luni pana in 31.05.2012 .Eu sunt insarcinata a doua oara si in luna august pe 20 ale lunii trebuie sa nasc . Nu pot beneficia de intrarea in concediu prenatal adica cele 126 zile, le impart sa ramana 42 zile dupa nastere si as vrea sa intru din iunie ? Trebuie sa am neaparat 6 luni lucrate inainte sa intru in acest concediu sau sa am 6 luni cotizate ?Cum este legea? TREBUIE SA-MI MAI PRELUNGESC CONTRACTUL DE MUNCA ? Mi-au spus ca pot sa mi-l mai prelungeasca pana la sf lunii iunie .
2.Daca prelungesc contractul pana la sfarsitul lunii iunie si eu intru in concediul asta de 126 zile inainte sa expire contractul cu o saptamana sa zic ESTE OBLIGAT ANGAJATORUL MEU ( O MULTINATIONALA DESIGUR) sa-mi accepte concediile medicale de la medic ?
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu medical (inclusiv de maternitate) sveti nevoie de cel putin o luna de stagiu de cotizare.
- Asa ca puteti sa intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si post natal) oricand doriti dupa ce va consultati si cu medicul dvs. in asa fel incat sa va ramana cel putin 42 de zile pentru postnatal.

2. Un CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de starea dvs. de la acea data.

3. Angajatorul este obligat sa va primesca certificatele medicale, sa le plateasca si apoi va recupera banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

4. Certificatele medicale pentru maternitate emise dupa ce va inceteaza CIM le prezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le calculeaza si le plateste.
Buna Ziua,
Am si eu o intrebare, e obligatoriu sa am un an pe cartea de munca inainte de nastere pentru a beneficia de indemnizatie?
Sunt angajata din iunie 2012 si ar trebui sa nasc in iulie (daca totul merge bine si nu este vorba de o nastere prematura).
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
mya_airam, utilizator
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, indemnizatie de somaj, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca data prezumata a nasterii copilului este in iulie 2013 atunci cele 12 luni eligibile sunt august 2012 - iulie 2013, asadra veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada celor 12 luni se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Buna ziua!! Am si eu o intrebare..beneficiez de indemnizatie daca nasc inainte cu o saptamana pana a face un an pe cartea de munca? M.am angajat pe 4 octombrie 2016 si bebe ar trebui sa se nasca pe 1 octombrie (asta e o data probabila).Daca e posibil sa se nasca mai devreme mai beneficiez? Astept un taspuns ..multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Georgiana19891989 a scris:

Buna ziua!! Am si eu o intrebare..beneficiez de indemnizatie daca nasc inainte cu o saptamana pana a face un an pe cartea de munca? M.am angajat pe 4 octombrie 2016 si bebe ar trebui sa se nasca pe 1 octombrie (asta e o data probabila).Daca e posibil sa se nasca mai devreme mai beneficiez? Astept un taspuns ..multumesc!



In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.

Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.

Art. 4 din OUG 111/2010:
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Th.elle Th.elle Buna ziua! Am nevoie de niste detalii mai concrete in legatura cu indemnziatia pentru cresterea copilului. Am lucrat pana la 1 septembrie 2018 fara pauze din ... (vezi toată discuția)
Voi beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? ContSters244341 ContSters244341 Buna ziua m-am angajat si eu de doua luni si acum am aflat ca sunt gravidabeneficiez si eu de prenatal ?Daca nu beneficiez cum fac pot sa ma intorc la servici ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)