avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatal

buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la 1octombrie2012-30octombrie 2012 eu as putea sa intru in prenatal acum dar vreau sa stiu daca se suspenda cartea de munca sau se plateste in continuare?se ia in calcul si perioada prenatalului la indemnizatia de cresterea copilului? pt ca daca se suspenda apoi nu mai pot beneficia de indemnizatie de cresterea copilului asa pot beneficia de indemnizatie daca nu se suspenda ca aduc adeverinta de la fostu loc de munca si de la actialu si se compenseaza luna aia lipsa.
Cel mai recent răspuns: laura2014 , utilizator 16:26, 3 Iulie 2013
1. Daca veti naste in septembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.

2. - Ce inseamna ca aveti intrerupere o luna in octombrie 2012?
- Daca ati fost in concediu fara plata nu mai puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Spuneti ce statut ati avut in luna octombrie 2012.

3. Pentru a beneficia de CCC si injdemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioadae asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale concediu de maternitate etc.).
in luna octombrie 2012.la 1octombrie am incetat locu de munca unde lucram inainte si la 30octombrie am inceput in alta parte.ma intereseaza daca pot intra in prenatal si daca in urma prenatalului se opreste cartea de munca sau se plateste in continuare de angajator.ca daca se intrerupe apoi numai pot beneficia de indemnizatia de crestere a acopilului
1. Daca ati lucrat cel putin o zi in luna octombrie veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


2. - Pe perioada de CCC se suspenda (nu se intrerupe) contractul individual de munca (CIM) adica veti fi tot salariata acelei unitati dar nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Cine v-a spus ca daca se suspenda CIM nu mai beneficiati de CCC? Nu este adevarat, legea spune tocmai invers ca puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC daca se suspenda CIM.
- Perioadele de concediu de maternitate si CCC sunt stagii de cotizare sanatate si stagii asimilate la pensie.

3. - Beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca aveti cel putin o luna de CIM inainte de a intra in concediu de maternitate.
- In raspunsul precedent v-am spus ca in calculul indemnizatiei pentru CCC se au in vedere si perioadele in care sunteti in concedii medicale si concediu de maternitate.

4. Daca cele relatate de dvs. sunt reale atunci veti beneficia si de concediu de maternitate si de CCC.

am inteles.multumesc frumos pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog o lamurire indemnizatie copil florin_nea83 florin_nea83 Daca contractul de munca a inceput cu data de 10.11.2011 iar sotia trebuie sa nasca undeva la sfarsitul lui Octombrie 2012 , poate beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului sircuanda sircuanda Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema; pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului daca am fost angajata la o firma de pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului calinvalentina calinvalentina Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o problema! Am inceput in 2011 facultatea in cadrul ASE-ului la zi, sunt actualmente masteranda in anul II la zi in ... (vezi toată discuția)