avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul copilului

toata lumea vb de dreptul tatalui si dreptul mamei cand este vorba de un divort . haideti sa nu mai fim egoisti si sa vb de drepturile copilului deoarece si acestia au legi si drepturi care trebuiesc respectate . parerea mea este ca ar trebui ca o institutie sa se ocupe de aceste legi iar acea institutie sa aiba puterea sa ia si hotarari in regim de urgenta fara a mai fi nevoita sa astepte termenele judecatoresti . haideti sa facem ceva impreuna pentru ca ,copii sa nu mai fie folositi in cazurile de divort ca niste lucruri de razbunare intre cei care decid sa se desparta . de curand am citit legea 272 din 2004 care da dreptul copiilor sa armana in stransa legatura cu toate persoanele de care aceasta este atasata de ce li se permite unora dintre parinti sa le ingradeasca acest drept copilului mai ales daca judecatoria nu a decis inca cui vor fi incredintati , cu toate ca legea se refera si la pastrarea legaturilor dupa divort dintre copii ambi parinti bunici si toate persoanele care au facut parte din viata lor . in cazul meu nu am fost lasat nici eu nici rudele mele sa vedem copii de mai bine de 5 saptamani , am pe rol divortul si ordonanta presidentiala dar nimeni nu ma poate ajuta sa-mi vad copii de ce nu li se respecta drepturile acestora ????
Cel mai recent răspuns: ancro , utilizator 16:04, 10 Decembrie 2008
Art.306 C.penal reglementeaza infractiunea de rele tratamente aplicate minorului.Va citez textul:"Punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale ale minorului, de catre parinti sau de catre orice persoana careia minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si cu interzicerea unor drepturi".
Art.307 C.pen.prevede de asemenea, citez:"(1) Retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda".
Coroborand cu disp. Legii nr.272/2004 precum si cu faptul ca de 5 saptamani copii dvs. sunt "ingraditi" iar lipsa legaturii dvs. cu ei ii afecteaza moral, chiar si intelectual, se poate trage concluzia ca aceste fapte ar putea intruni elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 306 C.pen.
Mai mult, neexistand consimtamantul dvs. ca sotia sa retina minorii (pana la solutionarea divortului si a ordonantei), existand chiar refuzul acesteia de a va permite legaturi cu minorii, ar putea fi intrunite si elementele constitutive ale infractiunii prev. de art.307 alin(1) C.pen.
Actiunea insa se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul prevazut de art.307 C.pen.
Sper sa reusiti, nu trebuie sa va pierdeti speranta!

Dreptul copilului la mentinerea relatiilor personale si contactelor directe cu ambii parinti este un drept fundamental al acestuiasii este aparat extrem de ferm de Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, de deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Punctul de plecare este articolul 9 al Conventiei ONU. Acesta stipuleaza ca statele au obligatia de a se asigura ca inorii nu sunt separat de parinti impotriva vointei acestora, cu exceptia situatiilor in care, conform legii, autoritatile competente decid contrariul.
Conform CEDO, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a tratat chestiunea mentinerii contactului dintre copil si parinti ca fiind un aspect al dreptului acestora de a li se respecta via]a de familie, garantat de articolul 8. Conform Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), decizia statului de a reduce sau interzice contactul dintre parinti si copii va fi intotdeauna supusa unei analize minutioase. Când astfel de restrictii se dovedesc a fi excesive sau disproportionate, acest lucru inseamna incalcarea atât a drepturilor copilului, cât si ale parintilor. Curtea a subliniat strânsa legatura dintre contactul adecvat si scopul principal care este mentinerea copilului alaturi de familia sa.
Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului contine o serie de articole care se refera la problema relatiilor personale ale copilului cu parintii sai, precum si cu „alte persoane fara de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament“.
Astfel, articolul 14 recunoaste dreptul copilului de a mentine contact nu numai cu parintii, dar si cu rudele si, chiar mai important, cu alte persoane fara de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament. Asadar copilul poate avea „viata de familie“ alaturi de persoane cu care are relatii legale si biologice, dar si sociale.
va multumesc pentru interventie. ceea ce as dori sa va intreb este catre cine ar trebui sa inaintez plangerea ; politiei sau la judecatorie ?
avocata momentan este plecata din judet o saptamana as putea depune eu plangerea ?
va multumesc anticipat
Catre judecatorie faceti cererea de chemare in judecata ... puteti depune personal cererea, dar este mai bine ca inainte de a o depune s-o vada un avocat sau avocata dvs.
Ziceati ca :
in cazul meu nu am fost lasat nici eu nici rudele mele sa vedem copii de mai bine de 5 saptamani , am pe rol divortul si ordonanta presidentiala dar nimeni nu ma poate ajuta sa-mi vad copii de ce nu li se respecta drepturile acestora ????


Aveti dreptul de a va vedea copii.
Problema apare acolo unde mama va obstructioneaza.
Nu inteleg de ce nu s-a finalizat ordonanta presedintilala.Este marea mea intrebare...:-/

Plangere penala pueti depune dar nu va avea succes.:( cel putin nu acum.

Incercati sa terminati ordonanta presedintiala si apoi lucrurile vor sta altfel.

Eu de pilda nu am plecat din judet ca sa initiez o actiune in justitie pe care sa o termin in cel mult 2 zile si nu m-a crezut clientul.Am patit ca dvs. dar altfel.

Incercati sa terminati ordonanta mai repede pt ca alta varianta nu aveti.
Din pacate cred ca nici instanta nu v-a ajutat.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Parasirea domiciliului conjugal impreuna cu minorii, fara consimtamantul tatalui Augusta2010 Augusta2010 Cum poate proceda un tata daca sotia si mama copiilor lui pleaca de acasa luand si cei doi copii minori, fara stirea si consimtamantul lui? Catre ce institutie ... (vezi toată discuția)
Sentinta divort adinu91 adinu91 bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizita minor ! tutu12 tutu12 In urma unei hotarari judecatoresti( privind un divort) ramasa defintiva si irevocabila printre alte aspecte s-a stabilit si un program vizita minor ... (vezi toată discuția)