avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sentinta divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sentinta divort

bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si irevocabila. tatal primeste drept de vizita printr-o decizie ulterioara, eu am nevoie de acordul lui pt a iesi cu fetita din tara? modifica asta cu ceva sentinta definitiva si irevocabila? multumesc
In aceasta situatie este nevoie de acordul tatalui,care daca parasiti tara cu copilul,fara acest acord,poate formula impotriva dvs.plangere penala,conform art.307 c.pen.pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului,fapta sanctionabila cu inchisoarea de la o luna la trei luni sau cu amenda.
Daca parasiti tara,fara acest acord o faceti pe raspunderea dvs
r.gabi a scris:

In aceasta situatie este nevoie de acordul tatalui,care daca parasiti tara cu copilul,fara acest acord,poate formula impotriva dvs.plangere penala,conform art.307 c.pen.pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului,fapta sanctionabila cu inchisoarea de la o luna la trei luni sau cu amenda.
Daca parasiti tara,fara acest acord o faceti pe raspunderea dvs

Se pare ca nu ati citit bine problema ridicata de utilizatorul adinu91 care intreaba daca poate parasi tara cu copilul incredintat prin hotarare definitiva si irevocabila fara a avea acordul fostului sot caruia printr-o sentinta ulterioara i s-a stabilit un drept de vizita.
Raspunsul este DA. Copilul trebuie trecut pe pasaportul mamei care poate pleca cu el oriunde fara a avea acordul celuilalt parinte. La punctul de frontiera pe unde va iesi in schimb trebuie sa prezinte hotararea ramasa definitiva si irevocabila prin care i s-a incredintat copilul in original iar o copie a aceateia trebuie lasata la respectivul punct de frontiera.
Tatal este in situatia de a cere acordul mamei pentru a parasi tara cu copilul.
Daca mama, de exemplu, se duce in Bulgaria cu copilul, o zi, in timpul saptamanii, mai este fapta prev de art. 307 C. Penal.? Iar din experienta va spun ca si chiar daca s-ar face plangere penala in acest sens e cam greu de dovedit atata timp cat trecerea frontierei de catre diverse persoane nu este inregistrata mai pe nicaieri. Doar daca zburati cu avionul ar putea fi o dovada dupa lista de pasageri, altfel.... puteti pleca oriunde.
raspunsul corect este cel dat de "mihaela_1973".
legea 248/2005, art. 30 litera c: "minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila".
ps: unii "consultanti" scriu pe-aici fara sa se priceapa. oare de ce ?! ...
Ultima modificare: Duminică, 16 Mai 2010
FLORIN RADU, Avocat
din cate am aflat nu mai poate fi trecut copilul pe pasaport ci se face pasaport individual.
din raspunsul dat de mihaela_1973 inteleg ca mama are dreptul de a iesi din tara fara acordul tatalui iar tatal nu poate face acest lucru fara acordul mamei .... de ce ?
nu exista egalitate ?
daca oricare din parinti are incredintat copilul spre crestere si educare nu beneficiaza de toate drepturile ?
banuiesc ca ar trebui acordul celuilalt parinte atunci cand perioada in care se paraseste tara se interpune cu perioada dreptului de vizitare .
daca gresesc va rog sa ma contraziceti.
Merci Lucky! insa sa nu uitam ca rating-ul se tine cu numarul de mesaje scrise! Din pacate nu cu continutul acestor mesaje!
;)

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Acord iesire din tara minor Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua! Este adevarat ca daca autoritatea parinteasca este exercitata doar de catre un singur parinte, conform art. 398 sau art. 507 - cod civil, nu este ... (vezi toată discuția)