avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala

Buna seara...
De ceva timp, in orasul in care locuiesc, tot mai multi pensionari depun la Casa de Pensii cereri de restituire a CAS-ului aferent sumei de 740 RON.
Intrebare: o astfel de solicitare poate avea sorti de izbanda?


Cam asa arata solicitarea:




DOMNULE DIRECTOR,



Subsemnatul/a, _____________________, cu domiciliul în Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi, str. __________________, bl ___, sc. ____, ap. ___, CNP ______________________, tel. __________, cu ultimul loc de muncă la U.M. 0683 Drobeta Turnu-Severin, dosarul de pensie nr. __________, având în vedere Deciziile nr. 223 şi 224 pronunţate în data de 13.03.2012 de către Curtea Constituţională referitoare la dispoziţiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ?care sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5% se aplică numai veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei? vă rog să dispuneţi:
- ca din luna aprilie 2012 această contribuţie să fie calculată şi reţinută numai pentru veniturile din pensie care depăşesc 740 de lei;
- restituirea în luna aprilie 2012 a sumelor reţinute nelegal, indexate corespunzător, astfel:
Sumă lunară reţinută = 740 lei x 5,5% = 40,70 lei
Anul 2011:
Ian......Suma:40.70 lei......IPC:103.38.......Suma actualizata: 42.08 lei
...............................si se continua pana in Martie 2012 rezultand o suma totala de 619.64 lei.


PS. Ma gandeam sa fac si eu asa ceva pentru parintii mei, cu toate ca ma indoiesc de faptul ca [Editat] de Basescu sa restituie cam 6 milioane fiecarui pensionar!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ceea ce se retine din pensie nu este CAS ci este CASS ( adica contributie la fondul de sanatate) Procentul de 5,5 % se aplica la intreaga suma iar nu la ceea ce depaseste 740 lei ( din pacate)
Din pacate, cum spuneti dumneavoastra, nu ati auzit ca recent CCR-ul a dat o noua interpretare a aplicarii acestui procent de 5,5% si anume ca acesta se va calcula numai pentru partea ce depaseste 740 lei. La asta se refera intrebarea initiala.

Eu cred ca trebuie sa mai asteptam un pic deoarece deocamdata a aparut comunicatul CCR. Cand va apare decizia in monitorul oficial o sa ne lamurim daca aceasta se va aplica de la data publicarii sau daca se aplica si pentru perioada anterioara, caz in care iar pot fi doua variante: daca se aplica din oficiu de catre casa de pensie sau se aplica la cererea fiecarui pensionar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia ccr 224/2012 - cum recuperez sumele retinute din pensie? barsanviorica barsanviorica modaliatatea de recuperare a sumelor de 5.5% retinute ilegal din pensia integrala (vezi toată discuția)
Retinerea cass din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala N.BELLU N.BELLU Am inteles ca exista hotarari ale CURTII CONSTITUTIONALE de aplicare a impozitarii cu 5,5% doar pt. valoarea pensiei care depaseste 740 lei. Pt. ca fiecare ... (vezi toată discuția)
Recuperarea cass retinut din pensie mystycum mystycum Buna seara, vreau sa va propun urmatoarea situatie: mama mea este pensionara,cu o pensie de 1100 lei, si dupa noua lege de aproximatiav un an i se percepe acel ... (vezi toată discuția)