avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Comunicare suspendare drept de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Comunicare suspendare drept de conducere

Buna ziua,

Din pacate, ma numar printre cei care nu au avut minte atunci cand s-au suit la volan dupa ce au consumat alcool. Regret, imi pare rau, dar timpul nu il mai pot da inapoi.

Multumesc lui D-zeu ca nu a fost cazul de alte "evenimente".

Ca si altii, am fost oprit de echipajul de politie intr-o seara.

Acum astept rezultatul analizelor si, resemnat, mai tot citesc despre alte cazuri similare.

Nu am gasit insa ca cineva sa fi primit o comunicare prin care se precizeaza ca nu mai am dreptul de conducere autovechicule pana la finalizarea dosarului penal.
(cauza : incalcarea prevederilor art. 87.1 din OUG 195/2002 Republicata). Eu am primit o astfel de comunicare.

Intrebarea mea este : avand in vedere ca la momentul trimiterii comunicarii nu se stiu rezultatul analizelor, cum s-a constatat ca as fi incalcat respectivul articol?

Am citit pe undeva ca treaba sta cam asa : am fost oprit, mi s-au luat probe de sange, au fost timise la IML. Intre timp, mi se deschide dosar de urmarire penala. Achit analizele, se trimit analizele de la IML la Politie. Asa este?

Ce se intampla mai departe si cand se comunica rezultatele ?

Cazul pesimist : rezultatul analizelor este peste limita cazului penal > 0,8

Cazul optimist : rezultatul analizelor este sub limita cazului penal < 0.8

Oameni buni, nu va suiti bauti la volan ! Personal, eu am invatat din aceasta tampenie facuta si sper sa se incheie cu bine.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
elzzup, utilizator
Initial ati fost testat cu etilotestul si banuiesc ca rezultatul testării a aratat o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat,ati fost condus pentru prelevarea probelor biologice,aveti dosar penal in acest moment,in situatia in care rezultatul probelor biologice nu este in favoarea dvstra puteti solicita calculul retroactiv al alcoolemiei si
in cazul optimist
in care valoarea acesteia este sub 0,80g/l alcool pur în sânge conform art.219 din HG1391/2006:" restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta,
la cererea titularului
, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală sau încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat sau ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art.112 lit.c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;"

In
cazul pesimist
in care o sa fiti trimis in judecata si veti fi condamnat permisul se anuleaza si devin aplicabile dispozitiile art.116 din OUG195/2002:
ART. 116

(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
#M1
a) este aptă din punct de vedere medical;
#B
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
Multumesc frumos pentru raspuns dl. Patrascu! In mare, totul este clar pentru mine. Am o urma de tristete vis a vis termenul de pronuntarea autoritatiilor din Romania.

As mai avea o intrebare :

In cazul in care, cu noroc, as fi sub pragul de 0,8 g/l alcool pur în sânge, am inteles - stau la mana dispozitiei şeful serviciului de poliţie rutiera dar, din alte articole citite, in genere, acest caz se pedepseste cu retinerea permisului de conducere timp de 90 de zile. Intrebarea este : daca in aceasta perioada nu m-as prezenta pentru sustinerea exemenului de vericare a cunostiintelor, perioada de suspendare se mareste la 120 de zile?

Daca da, dupa aceasta perioada, urmeaza o noua prelungire a suspendarii pana la sustinerea examenului sau 120 de zile este durata maxima pentru care poate fi retinut permisul in cazul unei alcoolemii sub 0,8 g/l alcool?


Multumesc,
Durata de suspendare este de 90 de zile si se mareste cu inca 30 de zile in cazul in care nu promovati testul ,daca nu il dati ramaneti la 90 de zile,testul este optional in scopul reducerii termenului suspendarii, si este valabil doar in situatia in care fapta reprezinta contraventie.
Oricum dosarul pana primeste o solutie o sa dureze ceva timp,va sfatuiesc sa va angajati avocat .
Buna seara ! :)

Ei bine, ma numar printre cei norocosi. (nu si mandru de fapta mea). Am scapat cu NUP.

Ce urmeaza?

Ce trebuie facut dupa comunicarea NUP de catre procuratura?

Urmeaza sa-mi vina o alta comunicare din partea Politiei Judetene, un proces verbal, o amenda?

Pot sa ma inscriu pentru testarea teoretica? cine decide acest lucru si care este momentul in care pot sa ma inscriu ? (dupa un eventual proces verbal venit prin posta, o amenda platita sau ..?)

Multumesc,

IMPORTANT : nu va suiti bauti la volan ! abia acum sunt constient de ce se putea intampla !
Nu mai trebuie sa faceti nimic ,cu ordonanta procurorului si cu dovada de retinere a permisului mergeti la Politie,si vi-l restituie.

Alte discuții în legătură

Buna seara va cer sfatul intr-o problema de conducere sub influenta alcoolului elenarada21 elenarada21 persoana in cauza ma minte si vreau sa aflu adevarul de la cineva competent.Incidentul sa produs in zona ORHIDEA a fost oprit de un echipaj pus sa sufle in ... (vezi toată discuția)
Retinere permis pt alcool srggg65 srggg65 Buna ziua, In 14 decembrie 2013 mi s-a retinut permisul pt consum de alcool.Concentatia fiind de 0,48 in aerul respirat.....s-au recoltat probele de sange ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie 0.44 mg/l in aerul expirat - dosar penal? debian debian Buna seara! Am fost tras pe dreapta in jurul orelor 1:30 pt viteza (69 km/h) in Bucuresti sector 5, primind o amenda contraventionala de 70 lei; agentul ... (vezi toată discuția)