avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de preemptiune al proprietarilor vecini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de preemptiune al proprietarilor vecini

vecinii mai au drept de preemptiune la terenul extravilan categoria padure, sau doar arendasii ????
Cel mai recent răspuns: donaposa , utilizator 19:36, 24 Aprilie 2012
In prezent, conform art. 48 din Legea 18/1991 a FONDULUI FUNCIAR, se spune:
Art. 48. Instrainarea de terenuri agricole in extravilan, prin vinzare, se poate face prin exercitarea dreptului de preemtiune.
Dreptul de preemtiune la instrainare a oricaror terenuri agricole din extravilan revine coproprietarilor, daca este cazul, si apoi proprietarilor vecini si se exercita prin Agentia pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala.
Dreptul de preemtiune la instrainarea terenului revine statului prin Agentia pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala, care este obligata sa se pronunte inauntrul termenului prevazut la alin. 4.
Daca agentia nu se pronunta in acest termen, terenul se vinde in mod liber.
...

Apoi, a existat acel art. 9 din Legea 16/1994.
Art. 9. - Arendasul, persoana fizica, are drept de preemptiune inaintea statului, in cazul instrainarii prin vinzare a terenurilor agricole din extravilan, arendate.
(Inaintea statului, dar nu si a vecinului).

Dar, si acel art. 9 a fost abrogat, iar ordinea dreptului de preemtiune a ramas cea stabilita de art. 48 din Legea 18/1991. (coproprietar, apoi vecin, apoi stat).
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
terenul respectiv are categoria "padure", iar padurea care se afla in fondul forestier national se vinde cu drept de preemptiune, altfel nu se aplica...
terenul din speta nu se afla in amenajament silvic-fond forestier national si zic eu... a picat treaba cu preemptiunea art.1746 noul cod civil.
Contractul de vânzare

SECŢIUNEA a 2-a
Vânzarea bunurilor imobile

Art. 1746

Vânzarea terenurilor forestiere

Terenurile din fondul forestier aflate în proprietate privată se pot vinde cu respectarea, în ordine, a dreptului de preempţiune al coproprietarilor sau vecinilor.
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
zbye, utilizator
Din nefericire, cuvantul preemptiune nu mai apare nicaieri in legea 18 actualizata. Cred ca articolul 48 citat este dintr-o varianta demult modificata a legii.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
donaposa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare gratianmucea gratianmucea buna am un ap restituit prin l10 si intabulat,am facut un contr de vinz.,cump de mina in 2012 si am primit avans de 10000e ,restul se va achita la eliberarea ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemptiune ConstantinFaur ConstantinFaur Stimate doamnelor si domnilor, vreau s-ä mä informati dacä dreptul de preemptiune din a vecinilor sau coproprietarilor se referä numai la terenuri ... (vezi toată discuția)
Teren arabil in arenda lupu iulian lupu iulian Buna ziua am urmatoarea intrbare Am un teren arabil in arenda cu contract de arenda inregistrat la primarie pe care vreau sa il vand ,dar arendasul nu ofera ... (vezi toată discuția)