avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incasare datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incasare datorii

Buna ziua,

V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. figurez la Asociatia de proprietari cu debite si penalitati. As vrea sa platesc mai intai tot debitul si apoi penalitatile. Se poate? daca se poate, care este temeiul legal.
2. daca debitul se achita integral, iar penalitatile nu, la valoarea penalitatilor neachitate se mai percep penalitati? Daca nu, care este temeiul legal?

Va multumesc
Dv. nu puteti impune ce anume platiti din datorie.
Achitati o suma partiala, iar administratorul imparte suma respectiva, in contabilitate, intre diferite categorii de restanta proportional in ordinea vechimii.
Cu alte cuvinte din suma dv. se vor stinge atat cote restante, cat si contributia la fonduri (de rulment si de reparatii, daca vi s-au cerut) si la penalizari, in ordinea vechimii, conform Codului Civil.
Acum, da am inteles.Multumesc frumos
Buna seara.
Am si eu o rugaminte pentru cei care cunosc legile si codul civil actualizat.
Care este temeiul legal, ordinea corecta si legala de achitare a datoriilor catre asociatiile de locatari ce trebuiesc platite de membri acesteia . Multumesc .
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
Atmund, utilizator
Iata ce se spune in NCC despre plata:
Art. 1.509. -
(1) Dacă niciuna dintre părți nu face imputația plății, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadență;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puține garanții;
c) imputația se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum și, în egală măsură, garantate și oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menționate la lit. a)-d), imputația se va face proporțional cu valoarea datoriilor
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată și executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor și penalităților, în ordinea cronologică a scadenței acestora, și, în final, asupra capitalului, dacă părțile nu convin altfel.


** OnerosONERÓS, -OÁSÃ, oneroși, -oase, adj. (Despre contracte, convenții etc) Care impune cuiva sarcini; p. ext. împovărător, apăsător; necinstit. ◊ Act cu titlu oneros = act juridic prin care o persoană se obligă să execute o prestație fără a urmări să primească ceva în schimb. – Din fr. onéreux, lat.onerosus.

Puteti citi mai mult aici:
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
Buna ziua. Va multumesc frumos pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Restanta intretinere antonyc antonyc Buna ziua, As vrea sa stiu care este prioritatea si ordinea legala de achitare a restantelor catre asociatia de propietari , in fapt Am avut o restanta de ... (vezi toată discuția)
Plata restantelor Daniel4x4 Daniel4x4 Buna ziua ! Avem in asociatie urmatoarea situatie : - proprietar restantier caruia i s-a deschis proces pentru recuperarea restantei; - proprietarul a venit ... (vezi toată discuția)