avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incasare datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incasare datorii

Buna ziua,

V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. figurez la Asociatia de proprietari cu debite si penalitati. As vrea sa platesc mai intai tot debitul si apoi penalitatile. Se poate? daca se poate, care este temeiul legal.
2. daca debitul se achita integral, iar penalitatile nu, la valoarea penalitatilor neachitate se mai percep penalitati? Daca nu, care este temeiul legal?

Va multumesc
@elga50 :

Buna ziua !
Raspunsul dvs este partial multumitor pentru mine pentru ca, in sfarsit, am gasit baza legala privind ordinea incasarilor datoriilor, dar am rugamintea de a traduce si pentru profani continutul articolului 1509 din NCC.
Va spun sincer ca am mai rasfoit si citit cateva raspunsuri, dar parca tot nu mi-e clar......
Concret, daca un locatar are restante la cotele de intretinere, are penalitati rezultate din neplata cotelor de intretinere, are fondul de rulment neachitat si penalitati la acest fond, are fondul de reparatii neachitat si penalitati la acest fond, cum se aplica prevederile art.1509 NCC in acest caz ? Care este ordinea in care i se vor incasa banii ?

Va multumesc anticipat !

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Daniel4x4, utilizator
Eu inteleg in felul urmator acest articol:
- 1) se refera la mai multe datorii de acelasi fel. De exemplu A a imprumutat de la B de mai multe ori niste sume, care unele din ele au ajuns la scadenta, altele nu. In acest caz se inapoiaza cele ajunse deja la scadenta.
Apoi se pune problema sumelor garantate sau nu. Si aici, pentru unele sume s-a depus un gaj, pentru altele nu. Se vor incasa inainte cele pentru care nu s-a depus gaj, cele care la o adica ar putea sa nu fie platite de debitor pentru ca nu mai vrea si nu are cum sa fie obligat, negarantand cu nimic, fata de cele pentru care el a angajat un gaj, ca sa zic asa, folosind un pleonasm.
In cele din urma este vorba de datorii oneroase sau neoneroase. Dupa intelegerea mea, pentru unele din sumele imprumutate s-a angajat o dobanda, pentru altele nu. Se platesc intai cele pentru care s-a angajat dobanda, astfel incat debitorul sa nu poata fi "jupuit" prin dobanzi, neajungand sa mai plateasca principalul - vezi modul in care procdeaza camatarii!
La punctul 1) se stabileste o ordine a platii acestor feluri de datorii, dar care subliniez, sunt de acelasi fel, 2 sume sau mai multe.....

In cazul asociatiei avem de-a face cu o singura datorie si putem adapta, dupa parerea mea, in felul urmator ordinea de plata, urmand indicatiile punctului 2) din articol:

a) cheltuielile de judecata - pana la stingerea acestora - daca restantierul a fost dat in judcata
b) dobanzi (nu avem);
c) rate - cotele propriu-zise si cotele la fondurile asociatiei - care au scadenta de plata;
d) penalizarile - nu au scadenta de plata.

Prin eliminare, ajungem sa vorbim despre punctele c) si d). Din cum inteleg eu se platesc mai inainte cotele de la punctul c) incepand de la cele mai vechi catre cele mai noi si abia dupa ce au fost acestea achitate se incepe cu plata penalizarilor de la cele mai vechi catre cele mai noi.
..... Asta daca nu exista o intelegere intre parti.
Intelegerea intre parti ar putea fi o esalonare a platilor in care creditorul - asociatia de proprietari - sa propuna o plata concomitenta a ratelor (cotelor) restante cu penalizari restante in ordine cronologica si proportionala.
Daca intelegerea s-ar incalca, asociatia poate folosi chemarea in justititie unde debitorul nu are niciun interes vadit sa ajunga deoarece in masura foarte mare ar putea sa fie silit sa plateasca asociatiei in ordinea aratata in NCC, dar sub spectrul intunecos al executarii judecatoresti.

In concluzie as zice ca amble parti au interesul sa se inteleaga si sa ajunga la o esalonare a platii in care sa fie cuprinse si cotele si penalizarile deoporiva in ordinea cronologica.

In fond asociatia de proprietari nu foloseste fondul de penalizari decat tot in interesul proprietarilor.
Eu asa intelg acest articol 1509 din NCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
elga50, moderator
....De ce nu mai apare la postarea dvs butonul cu "Aplauda" ?
L-as mai fi actionat inca o data ! =D>

Cu alte cuvinte, va multumesc mult de tot pentru explicatia mai mult decat suficienta si clara astfel incat sa le pot explica la randul meu proprietarilor din blocul la a carei Asociatie sunt presdinte si care proprietari, cei restantieri.au tot felul de idei in ceea ce priveste ordinea platilor restante !
:thumbup: =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restanta intretinere antonyc antonyc Buna ziua, As vrea sa stiu care este prioritatea si ordinea legala de achitare a restantelor catre asociatia de propietari , in fapt Am avut o restanta de ... (vezi toată discuția)
Plata restantelor Daniel4x4 Daniel4x4 Buna ziua ! Avem in asociatie urmatoarea situatie : - proprietar restantier caruia i s-a deschis proces pentru recuperarea restantei; - proprietarul a venit ... (vezi toată discuția)
Cum se sting restantele la intretinere? arghir_a_r arghir_a_r Buna ziua, Am o nelamurire privind metoda de stingere a restantelor la intretinere. Sa zicem ca o restanta este compusa din datorie+ penalitati. In ... (vezi toată discuția)