avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalizari intretinere din 2005 pana in prezent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalizari intretinere din 2005 pana in prezent

Buna seara,

La avizierul scarii s-a afisat lista de mai jos, cuprinzand o serie de penalizari din anul 2005 pana in 2012. Astfel de liste au aparut si la celelalte scari din bloc si urmeaza sa apara si la restul blocurilor ce apartin de asociatie.

[ link extern ]

Unii vecini, care au datorii mai mari, au primit o somatie de plata, atasata mai jos.

[ link extern ]

Este legal sa se ceara penalizari din 2005? Nu s-au prescris de ceva vreme? Inteleg sa se aplice penalizari pentru ultimii trei ani, dar nu in halul asta.

Mentionez faptul ca respectivele penalizari nu au fost afisate niciodata la avizier, noi afland abia acum de ele, in contradictie fix cu legea 230/2007, la care face trimitere respectivul avocat.

Tot in aceeasi lege, se mentioneaza faptul ca penalizarile nu pot fi mai mari decat suma datorata, insa se poate vedea din tabelul afisat ca acest lucru nu s-a respectat.

Ce pasi ar fi de urmat? Ce ne sfatuiti sa facem?

Intentionam sa actionam asociatia in judecata, insa dorim sa cerem lamuriri inainte de asta: sa se efectueze o serie de controale de la primarie (pentru a verifica asociatia) si sa ni se arate registrul cu hotararile luate de catre asociatie.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Pagubit2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:51, 5 Ianuarie 2013
Deoarece somatiile au fost primite individual, parerea mea este ca fiecare proprietar trebuie sa se adreseze cu o contestatie presedintelui asociatiei, in termen de 10 zile de la afisarea listei - art.12, lit d din HG 1588/2007 - prin care sa solicite fundamentarea calculului prinvind penalitatile. Tot potrivit Legii in termen de 90 de zile de la neplata cotelor repartizate proprietarul poate fi actionat in instanta.
Aceasta penalitate se aplica pentru c/valoarea cotei din luna dupa scurgerea a 50 de zile de la data afisarii intretinerii si atunci este posibil sa fie responsabili si administratorul si cenzorul care nu au calculat / verificat impunerea acestei penalitati si prezentarea contravalorii ei pe lista de intretinere.
De asemenea, important de solicitat, la contenstatie sa fie anexat procesul verbal anual al asociatiei de proprietari prin care se decide retinerea penalitatilor si cuantumul lor.
Daca presedintele nu raspunde constestatiei, sau raspunsul nu va convinge va puteti adresa in scris aparatului propriu al primariei care efectueaza controlul activitatii financiar contabile din cadrul asociatiilor.
As mai remarca, cu titlu de eroare umana, faptul ca in zona dumneavoastra caledarul are semnificatii ascunse, data de 31.13.2009 NU EXISTA intr-un calendar normal.


Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
elga50, moderator
Va multumessc pentru raspuns, dar sa ne intelegem: se pot aplica penalitati din 2005, retroactiv, dupa sapte ani, fara ca noi sa fim instiintati in tot acest interval de timp?

Nu s-a afisat absolut nimic la avizier si nimeni nu a stiut de existenta acestor penalizari.
Legal ,in temeiul disp art 49 din L nr 230/2007 se aplica penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta ,neachitata in termenul stabilit
Se impune sa solicitati oficial presedintelui de asociatie de proprietari sa prezinte temneiul legal pentru care impune la plata in 2012 penalitati pentru sume pretinse restante din 2005
Totodata se impune sa analizati cu responsabilitate continutul si temeiul legal de plata precizat in somatiile emise de asociatia de proprietari
In conditiile in care puteti sustine si proba cu chitante ca ati achitat lunar cotele de intretiere impuse la plata,rezulta ca impunerea penalitatilor este netemeinica
Va pierdeti vremea cu contestarea listelor de plata, participarea la medieri, etc. . Strangeti banuti pentru expertiza contabila deoarece asociatia o sa va actioneze in mod sigur in judecata. Procesele cu asociatia sunt castigate sigur de reclamanta, mai ales ca un avocat mai doreste si onorariu. Dupa 2 termene , de obicei se aproba cererea reclamantei si va treziti cu executorul impreuna cu presedintele la usa apartamentului.Daca nu ma credeti consultati portalul instantelor de judecata , judecatoria galati, dosare, si introduceti la parte in proces orice numar de asociatie de proprietari. Unii mai au cate o expertiza ceruta si au mai prelungit supliciul, dar toti sunt penalizati cu sume importante pentru intarziere.:(
Va rog ,daca ne-ar putea cineva lamuri exact in aceasta problema: si noi ne-am trezit dati in judecata pentru achitarea penalitatilor din mai- 2005si pana in prezent.
Dar la noi situatia este urmatoarea ...nimeni nu vrea sa plateasca aceste penalitati deoarece nu sunt convinsi ca ,calculul lor a fost facut corect si legal.De ce? Pentru ca pana in dec.
2011 asociatia nu a avut cenzor sau comisie de cenzori . Si sa va mai spun ca eu am primit zilele trecute ,,fisa calcul penalitati,, si nici o suma din acest tabel care rep. penalitati nu corespunde cu suma afisata la rubrica penalitati din luna corespondenta (deoarece am toate listele pe care el le-a afisat in fiecare luna din dec.2009 si pana in prezent).
Pana nu se efectueaza un control sau o expertiza contabila care sa ne lumineze si pe noi nu suntem de acord cu aceste penalitati aberante.
Va rog lamuriti -ne ...cum este corect.
PS. Nu suntem rai platnici....dar vrem sa fie corect...
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)