avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalizari intretinere din 2005 pana in prezent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalizari intretinere din 2005 pana in prezent

Buna seara,

La avizierul scarii s-a afisat lista de mai jos, cuprinzand o serie de penalizari din anul 2005 pana in 2012. Astfel de liste au aparut si la celelalte scari din bloc si urmeaza sa apara si la restul blocurilor ce apartin de asociatie.

[ link extern ]

Unii vecini, care au datorii mai mari, au primit o somatie de plata, atasata mai jos.

[ link extern ]

Este legal sa se ceara penalizari din 2005? Nu s-au prescris de ceva vreme? Inteleg sa se aplice penalizari pentru ultimii trei ani, dar nu in halul asta.

Mentionez faptul ca respectivele penalizari nu au fost afisate niciodata la avizier, noi afland abia acum de ele, in contradictie fix cu legea 230/2007, la care face trimitere respectivul avocat.

Tot in aceeasi lege, se mentioneaza faptul ca penalizarile nu pot fi mai mari decat suma datorata, insa se poate vedea din tabelul afisat ca acest lucru nu s-a respectat.

Ce pasi ar fi de urmat? Ce ne sfatuiti sa facem?

Intentionam sa actionam asociatia in judecata, insa dorim sa cerem lamuriri inainte de asta: sa se efectueze o serie de controale de la primarie (pentru a verifica asociatia) si sa ni se arate registrul cu hotararile luate de catre asociatie.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Pagubit2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:51, 5 Ianuarie 2013
Pagubit2010 a scris:
Am dat asociatia in judecata, de curand a avut loc al treilea termen, avocatul asociatiei adaugand o serie de documente...

Poate ca avocatul a depus documente, a sustinut, a spus ceva, s.a.m.d. Dar important este ce a spus Judecatorul.
Ce va solicitat judecatorul, a stabilit un nou termen pana cand sa faceti dumneavoastra sau asociatia ceva?
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
La multi ani! Imi cer scuze pentru raspunsul tarziu, dar am avut destule pe cap in ultima vreme.

Vizavi de intrebarea legata de ceea ce a spus judecatorul, nu ma pot pronunta din moment ce nu am fost de fata. Mama nu a putut sa inteleaga mare lucru, atat datorita faptului ca s-au folosit termeni juridici, cat si pentru ca era prea in spate pentru a asculta clar cele discutate. Conform site-ului MJ, la data respectiva este trecuta urmatoarea observatie:

Solutie: pentru când se va lua cunoştinţă de înscrisurile depuse astăzi la dosar

Inscrisurile respective au fost adaugate cateva replici mai sus si pot fi consultate.

Mentionez ca inainte de sarbatori a venit si raspunsul de la primarie (cu toate ca a depasit termenul legal de raspuns, trecand aproximativ 6 luni de la data depunerii sesizarii respective), acesta stipuland faptul ca din moment ce am dat in judecata asociatia, primaria nu poate face altceva decat sa respecte ceea ce va hotari instanta, intr-un fel spalandu-se pe maini. Cu toate acestea, s-a retinut faptul ca locatarii nu au fost instiintati de existenta respectivelor penalitati, asa cum si la proces s-a recunoscut, noi nestiind nimic de acele penalitati pana in aprilie 2012.

Personal, daca instanta va spune ca trebuie sa platim penalitatile respective, o vom face. De fapt, reformulez, o voi face, ca nu vreau ca ai mei sa fie nevoiti sa scoata suma respectiva din propriul buzunar. Insa, conform HG. 1588/2007, art. 17, alin. 9, vreau ca responsabilii sa plateasca si ei, iar la aceasta pretentie nu voi renunta. Ca vor primi o amenda, un avertisment, nu ma intereseaza, dar prostia TREBUIE sa se plateasca. Altfel, cine imi va garanta ca episodul nu se va repeta pe viitor?

Saptamana viitoare este urmatorul termen si sper ca toata treaba asta va ajunge la final.
E posibi ca sa existe o "greseala de redactare" in somatie, in mod intentionat. Daca s-au adresat avocatului, acesta in mod sigur a constatat din start prescriptia panalitatilor mai vechi de 3 ani. Daca initial penalitatile figurau pe lista cu incepere din 2005, iar pe somatie, aceleasi sume figurau incepind cu luna "13.2009" e posibil sa incerce o magarie asociatia prin avocat, mizind pe neatentia judecatorului.

@Pagubit2010

O data cu incheierea procesului poate ne veti spune si noua ce s-a hotarat.

Am citit inca o data topicul in intregime si am constatat ca:
- ati "poluat" tema propusa cu somatiile trimise de avocatul asociatiei unor restantieri cu debite curente. Aceasta este o actiune corecta, legala si ....fara legatura cu tema propusa de dv.
- in tema propusa de dv. nu ne spuneti exact esentialul: de ce nu s-au afisat aceste penalizari venite de la furnizor in fiecare luna si s-au pus gramada in martie, parca ati zis, anul trecut.
Si nu ne spuneti asta pentru ca dv. nu ati stat de vorba cu presedintele asociatiei sa-l intrebati asta.
Spuneti ca vi s-a permis sa trageti gaze in pofida anuntului de la avizier si in pofida faptului ca totusi ulterior v-ati pomenit ca aveti de plata niste penalizari.
Pot doar sa fac urmatoarele observatii:
- vi s-a permis sa trageti gaze pentru ca la momentul respectiv parintii dv. nu aveau datorii, deci nici penalizari la aceste datorii. Cu alte cuvinte erau cu plata la zi;
- penalizarile aparute ulterior sunt cauzate de hotararea judecatoreasca in urma careia furnizorul castiga un proces cu asociatia in privinta unor penalizari din trecut, asa incat aceste penalizari trebuie achitate de catre asociatie. Ca urmare a acestei hotarari asociatia (administratorul) a calculat si a pus pe liste exact aceste penalizari castigate in instanta de catre furnizor.

De ce nu s-au pus lunar pe liste aceste penalizari nu ne spuneti si va si intrebati, dar raspunsul il puteati primi de la presedintele asociatiei. Poate ca in acest rastimp a fost o neintelegere, niste litigii intre asociatie si furnizor si, ca urmare, nici asociatia nu a vrut sa plateasca acele penalizari, neacceptandu-le, deci nici pe liste nu au fost puse. Acest aspect ar fi trebuit sa-l lamuriti, acolo, la asociatie. Noi, aici pe forum, nu va putem lamuri o situatie despre care nu ne-ati spus exact esentialul: ce a spus presedintele asociatiei in legatura cu aceste penalizari: daca le-a contestat, daca contestarea asta a trenat ani de zile....
Din materialul pus la dispozitie de dv. eu am vazut o hotarare judecatoreasca care trebuie dusa la indeplinire de asociatie. Si asta a facut asociatia: a impartit acele penalizari din 2005.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)