avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta cu drept de apel?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta cu drept de apel?

Buna ziua, Am castigat o hotarare prin ordonanta prezidentiala pt legaturi personale cu minorul pana la solutionarea irevocabila a dosarului de fond . Fosta sotie a facut apel la ordonanta iar dosarul de fond s-a trimis la rejudecare. Eu cand pot sa ma duc sa-mi vad copilul daca sotia se opune? Inca nu a venit nici o solutionare a hotararii prin posta si au trecut deja 20 de zile. Hotararea ordonantei este executabila inainte sa ne prezentam la curtea de apel?
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
gambit, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:18, 30 Aprilie 2012
Sentinta prin care se solutioneaza o cerere avand ca obiect ordonanta presedintiala se da cu drept de recurs si nu cu apel. Recursul se judeca de urgenta si cu precadere iar odata solutionat recursul cu respingerea acestuia, hotararea devine irevocabila si aveti posibilitatea sa o puneti in executare
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
Totusi, in fisa de dosar scrie clar: "cu apel in 15 zile de la comunicare" si ca si "cai de atac: apel." Deci pana la respingerea recursului sau apelului hotararea nu este executabila in drept?
Ordonanta presedintiala este atacabila cu recurs si nu cu apel, pe de o parte, iar pe de alta aceasta este executorie de la data pronuntarii, deci poate fi pusa in executare chiar daca s-a formulat recurs, pentru ca vorbim de o hotarare definitiva.
Formulati cerere de urgentare a redactarii hotararii avand in vedere ca termenul de 48 de ore in care trebuia redactata a fost depasit.
Recursul se va judeca la tribunal si nu la curtea de apel.

Art. 581 c.proc.civ.
Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.

Art. 582
Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
Recursul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile art. 581 alin. 3 referitoare la amanarea pronuntarii si redactarea ordonantei sunt aplicabile.
Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie

gambit a scris:

Totusi, in fisa de dosar scrie clar: "cu apel in 15 zile de la comunicare" si ca si "cai de atac: apel." Deci pana la respingerea recursului sau apelului hotararea nu este executabila in drept?


inseaman ca nu a fost ordonanta presedentiala. ordonanta presedentiala este atacabila cu recurs in 5 zile de la pronuntare cum v-a indicast colega.
se pare ca ati avut dosar de fond, nu ordonanta presedentiala. daca este asa nu este definitiva si nici executorie de la fond. consultati un avocat la cazul in speta si va lamuriti pe deplin
Conteaza foarte mult daca a fost sau nu ordonanta.
Din cele relatate de dvs. eu tind sa cred ca nu a fost o ordonanta.
Aveti insa dreptul de a face o astfel de judecata pe ordonanta...din moment ce nu ati facut...mai ales ca veti avea mult de asteptat in caz contrar pana sa va vedeti copilul...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala otto2007 otto2007 Buna ziua, Care este procedura in ceea ce priveste ordonanta prezidentiala? Stiu ca se judeca in regim de urgenta. Ma puteti ajuta? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lilianabh lilianabh Buna ziua! Initial am cerut revenirea la numele de fata,apoi am facut recurs pt.pastrarea numelui avand in vedere prejudecatile din Romania,pt.a fi pe acelasi ... (vezi toată discuția)