avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Totul depinde de momentul exigibilitatii TVA, pentru ca la acest moment trebuie raportata cota aplicabila. Din acest punct de vedere trebuie mentionat ca momentul incheierii antecontractului nu genereaza TVA, ci numai livrarea bunului, adica momentul transferului proprietatii asupra imobilului respectiv. Daca acest moment se situeaza dupa reducerea citei TVA, atunci pretul trebuie platit cu 5% TVA, indiferent ce scrie in antecontract. Inaintea semnarii contractului vorbiti cu vanzatorul si spuneti-i ca datorati cota redusa. Spuneti-i si notarului care va autentifica contractul.
Va multumesc pentru raspuns.
Buna seara,

Maine (19.12.2008) urmeaza sa semnez contractul pentru cumpararea unei locuinte. Anul trecut am semnat si un precontract. Vanzatorul nici nu a vrut sa auda de modificarea pretului datorita reducerii TVA-ului la 5%. Daca semnez contractul cu TVA 19% mai am vreo sansa sa mi se restituie ulterior diferenta de TVA. Mentionez ca ma incadrez la conditiile de TVA redus.

Va multumesc.
Da, punctele 5-7 ale articolului I din OUG 200/2008 se vor aplica incepand cu data de 15 decembrie a anului curent, deci cota de 5 % TVA se va aplica incepand cu aceasta data.
Conform Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal : “Noile reglementări din normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal precizează - în cazul livrării unei locuinţe cu o suprafaţă de maximum 120 de metri pătraţi şi valoare mai mică de 380.000 lei - că vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% la vânzarea unei locuinţe, dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere autentificată de un notar din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a beneficia de cota redusă de TVA. Acest document va fi păstrat de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%.”
Buna seara,
Sunt in situatia de a receptiona luna aceasta un apartament si de a incheia contractul de vinzare-cumparare ,mentionez ca ma incadrez in conditiile impuse pt a beneficia de cota redusa de 5% tva si ca am platit integral apartamentul .Am fost azi la constructor si mi-a spus ca nu stie nimik de aceasta reducere a cotei tva si ca in cazul ca s-ar aplica ar fi foarte greu sa primeasca banii inapoi de la stat si in plus din acei 19 % trebuie sa scada tva-ul platit de dinsii pt materiale si ca vor ramine de fapt doar 5-6% din care POATE se va restitui o parte.
Intrebarea mea este daca intr-adevar din acei 19% trebuie scazut tva-ul platit pt materiale si daca in conditiile in care am platit integral apartamentul anul trecut ,dar abia acum voi semna contractul de v-c beneficiez de reducerea de tva.
Multumesc mult.
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2009
puiutu, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)