avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Sentinta irevocabila dictata in favoarea cumparatorului la Tribunalul Comercial Cluj intr-o speta legata de diferenta de TVA. [ link extern ] *
Deci se poate :)
din pacate link-ul postat de dvs. ne conduce catre pagina de start a site-ului.
spuneti-ne, va rog, care este nr. dosarului in cauza.
xerxes a scris:

din pacate link-ul postat de dvs. ne conduce catre pagina de start a site-ului.
spuneti-ne, va rog, care este nr. dosarului in cauza.

17165/211/2009
multumesc!
este o sentinta dreapta si corecta, fiind in conformitate cu prevederile codului fiscal.

sunt tare curios cum s-a aparat firma de constructii, cu toate ca, dupa parerea mea, cunostea foarte bine faptul ca trebuia sa aplice cota de 5%.
de asemenea sunt aproape sigur de faptul ca intentionat a asteptat incheierea contractului de vanzare cumparare dupa data de 15 dec. 2008, data la care a intrat in vigoare cota redusa de 5% pentru imobile, astfel incat sa pacaleasca clientul si sa bage in buzunar diferenta de 14% din TVA, dupa ce a stornat factura de de transfer cu tva 19% si a refacut-o cu tva 5%, fara stirea clientului, bine-nteles.

eu, in calitate de client, as fi cerut ca instanta sa puna in vedere fiscului sa prezinte o situatie a firmei de constructii, privind evidenta contabila din acea perioada (decont de tva, balanta, jurnalele de tva), din care ar fi putut reiesi faptele enuntate mai sus, deci rea credinta si inselaciune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)