avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daune morale in conflictele de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daune morale in conflictele de munca

Se pot obtine daune morale in cazul in care angajatorul il concediaza nelegal pe salariat in conditiile in care prin decizia XL/2007 a inaltei curti de casatie si justitie daunele morale pot fi acordate salariatilor in cazul in care legea, contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca cuprinde clauze exprese in acest sens?
Cum poate dovedii salariatul in fata instantei ca acesta a suferit un prejudiciu moral care consta in principal din stressul la care a fost supus si la faptul ca i s-a ingradit dreptul la munca in locul unde a ales sa munceasca (art. 3 din codul muncii) printr-o decizie ilegala.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 2 Mai 2012
Obligarea angajatorului la plata daunelor morale a fost reglementata expres prin Legea nr. 237/2007 privind modificarea alin. (1) al art. 269 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. (este vorba despre fostul art.269).
Pentru a fi angajata raspunderea patrimoniala pentru daune morale este necesar sa se dovedeasca elementele raspunderii civile, respectiv fapta ilicita a angajatorului, prejudiciul si legatura de cauzalitate.
Instantele de judecata, in temeiul rolului lor activ, evalueaza in bani neajunsurile de natura morala probate de angajat in cadrul procesului, stabilind cuantumul despagubirilor in functie de particularitatile situatiei, de importanta valorilor lezate si, nu in ultimul rand, de posibilitatile financiare ale angajatorului

Aspecte teoretice si practice privind Obligarea angajatorului la plata daunelor morale gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale luminita savu luminita savu Buna ziua! In cazul in care se constata nelegalitatea si netemeinicia unei decizii de concediere prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se ... (vezi toată discuția)
Daune morale ginnyy ginnyy Potrivit art. 269 (1) Cod Muncii - Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma lamuresc ....va rog......urgent Popescu_Ioana Popescu_Ioana As vrea sa deschid un proces si sa cer daune ..am ineles sunt daune interese si daune morale ...nu inteleg diferenta ...ce nu inteleg este ... daca in firma ... (vezi toată discuția)